Доступність посилання

ТОП новини

Сім’ї Масхадова погрожують чеченські керівники


Прага – 8 березня чеський правозахисний сайт Prague Watchdog оприлюднив листа Анзора Масхадова – сина вбитого 4 роки тому президента незалежної Ічкерії Аслана Масхадова. У листі мовиться, що посланці нинішнього президента Чечні Рамзана Кадирова намагаються примусити Анзора та інших членів сім’ї Масхадова, які зараз мешкають у Норвегії, повернутися до Чечні. Після того, як Анзор Масхадов відмовився розглядати пропозицію Кадирова, йому і його родичам почали погрожувати смертю. Так збіглось що лист сина Масхадова був оприлюднений у день четвертих роковин загибелі президента Чеченської Республіки Ічкерія.

Президент Чеченської Республіки Ічкерія Аслан Масхадов. Загинув 8 березня 2005 р.
Журналіст Радіо Свобода Андрій Бабицький зв’язався з Анзором Масхадовим по телефону і попросив його розповісти детальніше про цю справу.


– Справді, я турбуюсь, звичайно, за свою сім’ю, за своїх рідних, які перебувають сьогодні в Чечні. Бо на них багато разів чинили різний тиск, шантажували. До нас надходили дзвінки. Спершу це було кілька років тому, в Азербайджані, а після того такого типу тиску на нас, на нашу родину не було... І ось буквально тиждень тому знову, через якихось осіб нам передають таку інформацію, таке повідомлення, щоб ми повертались до Чечні, мовляв, квітучої, і казали: «У вас є рідні вдома, в Чечні, ви турбуєтеся про них?» У такому плані. Тобто, виходить так, що нас шантажують. Це було 4 рази. Востаннє нам прямо передали таке повідомлення: якщо ми не повернемося, то буде з нами щось дуже погане (з нами чи з нашими близькими).

– У своєму листі Ви пишете, що безпосередньо і Вам загрожували смертю.

– Так воно і виглядало, це повідомлення, мовляв, «якщо ти, Анзоре, не повернешся, то тебе і решту можуть навіть убити». Просто так і сказали прямо.

– А Ви звертались до поліції Норвегії з приводу того, що Вам погрожують?


– Так, я повідомляв тут, звичайно ж, я турбуюсь за свою родину і передав цю інформацію поліції, нехай вона вже над цим працює.

– А чому, на Ваш погляд, Вас обрали сьогодні як людину, яку чеченська влада хотіла б бачити в Чечні? Наскільки я розумію, Ви не займаєтеся суспільною діяльністю, ухиляєтесь від публічної політики, в чому ж проблема, на Вашу думку?

– Я можу лише зробити такий висновок: вони спеціально обрали людину на прізвище Масхадов. Адже я син президента, який загинув 8 березня 2005 року. Вони хочуть показати чеченцям, мовляв: «Ось, сім’я Масхадова повернулася додому, значить, усе добре. Чому ж ви не повертаєтеся?» Тобто, щоб підштовхнути народ на це. Але я на 100 відсотків упевнений – такого не станеться.

(Прага)
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG