Доступність посилання

ТОП новини

Десять років тому у Москві Борис Єльцин і Аслан Масхадов підписали угоду про завершення першої чеченської війни


Василь Зілгалов Прага, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — 12 травня виповнюється десять років від дня підписання в Москві між Російською Федерацією і Чеченською Республікою Ічкерія «Договору про мир і принципи взаємин», який поклав край 20-місячній виснажливій війні, що забрала понад 80 тисяч людських життів. На думку багатьох спостерігачів, цей договір означав, що Росія де-факто визнавала незалежність Чеченської Республіки Ічкерія. Однак він так ніколи й не був реалізований.

Андрій Бабицький
Експерт Радіо Свобода з питань Північного Кавказу Андрій Бабицький так коротко характеризує договір між Асланом Масхадовим і Борисом Єльциним: «Суть самого договору дуже проста — це просто договір про припинення воєнних дій, без капітуляції сторін, без визнання однієї зі сторін переможцем, без жорсткого визначення принципів стосунків між Чечнею та Росією. Тобто, по суті, всі ці питання відкладалися, і вирішення їхнє відкладалося. Найголовніше те, що було покладено край війні».

Однак сам «Договір про мир і принципи стосунків» не був реалізований із низки причин. І російський парламент не ратифікував його, і воєнне та політичне керівництво Росії прагнуло реваншу.

Але й Президент Масхадов також не зміг контролювати ситуацію в Чечні, вважає Андрій Бабицький: «Слабкість Масхадова, його небажання вступати в якісь суперечності з учорашніми польовими командирами, які очолили кримінальні групи по всій території республіки… І великою проблемою було те, що Чечня залишалася безперервно джерелом тероризму. Тому що з її території постійно здійснювалися напади на сусідні республіки».

Цим і скористався майбутній новий господар Кремля Володимир Путін, який розпочав 21 вересня 1999 року, ще будучи прем’єром Росії, нову війну проти Чечні. Всім відомі його слова, сказані тоді 24 вересня: «Ми будемо переслідувати терористів усюди… Ви мені вже пробачте, в туалеті спіймаємо — то і в сортирі їх „замочимо“, врешті-решт. Усе, питання закрите остаточно!»

А після цього, 29 вересня 1999 року, російські війська ввійшли на територію Чечні, і розпочалася друга чеченська війна. А в березні 2005-го російські спецслужби вбили законно обраного Президента Чечні Аслана Масхадова.

І договір 12 травня 1997 року став історією, вважає Андрій Бабицький: «Сьогодні вже, коли зрозуміло, що Масхадову не поталанило скористатися з цього договору, з його можливостей для досягнення незалежності, для організації якогось нормального життя, — важко називати його якимось досягненням. Що стосується Єльцина, то він передав владу і договір із Ічкерією своєму спадкоємцеві, який розпочав війну в Чечні набагато більш жорстоку, безжалісну і кровопролитну, аніж вів сам Єльцин».

У новітній історії Чечні навіть не прийнято говорити про президентство Дудаєва та Масхадова. Офіційно сьогодні першим Президентом Чечні вважається колишній муфтій Ахмат Кадиров, якого вбили чеченські партизани у травні 2004 року.

Матеріали до теми:

• Рамзан Кадиров офіційно став президентом Чечні
XS
SM
MD
LG