Доступність посилання

ТОП новини

Рамзан Кадиров офіційно став президентом Чечні


Василь Зілгалов Прага, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У четвер опівдні Рамзан Кадиров офіційно вступив на посаду президента Чечні. Інавгурація відбулася в його цитаделі – місті Ґудермесі.

Рамзан Кадиров
Заходи безпеки на інавгурації були безпрецедентні. Бо всі пам’ятали про бомбу, яка забрала життя батька Рамзана Кадирова, тодішнього лідера Чечні, в травні 2004 року в Грозному. Рамзан дуже швидко піднявся по кар’єрній драбині. Він був першим заступником прем’єр-міністра республіки, радником президента Росії Владіміра Путіна в Чечні, і потім – прем’єром. Кремль схвалив кандидатуру Кадирова-молодшого на посаду президента після звільнення з цієї посади Алу Алханова.

Майбутнє Чечні залежатиме від нового господаря Кремля?

Андрій Бабицький, кореспондент Радіо Свобода із великим досвідом роботи у Чечні, каже, що майбутнє Чечні і її президента залежить у великій мірі від того, хто стане новим господарем Кремля: «До зміни президента, ситуація радикально не зміниться. Хоча, взагалі, від Рамзана можна очікувати всіляких сюрпризів. Путін не буде зачіпати Рамзана Кадирова ні за яких обставин, тому що, він хотів би мабуть піти з посада президента зберігши за собою репутацію миротворця, людини, який вдалося угамувати Чечню».

Колишній партизан, Кадиров має свої збройні формування місцевої міліції. Цим силам приписують заслуги у відновленні миру в знекровленій російській республіці, знищенні повстанців і вигнанні їх в гори.

Чимало очевидців, як в Чечні, так і за її межами приписують Кадирову заслуги у відбудовчих процесах в Чечні. Ознаки будівельної суєти в республіці і потреба в робочій силі є ілюстрацією своєрідного заспокоєння життя.

Його звинувачують у викраденнях людей

З цього приводу Андрій Бабицький зауважує: «Він (Кадиров) є керівником такого типу, котрий зневажає права людини, за яким багато смертей, насильства, крові, викрадених людей. І сьогодні його загони продовжують те, що зараз у значній мірі вже не здійснюють федеральні сили».

Відомо, що правозахисні організації висунули низку обвинувачень проти Рамзана Кадирова. У четвер демократичні партії Росії організували акції протесту проти інавгурації Кадирова біля представництва Чечні у Москві.

Матеріали до теми:

• Рамзан Кадиров готується до своєї інавгурації і призначає родичів на урядові посади в Чечні. • «Кожний має боятися свого начальника...», – в.о. президента Чечні Рамзан Кадиров. • Рік після смерті Масхадова, а кінця війни у Чечні не видно. • Рада Європи вимагає відновлення моніторингу за правами людини в Чечні.
XS
SM
MD
LG