Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегія США щодо стримування Пхеньяна


Білл Клінтон на зустрічі з Кім Чен Іром. Пхеньян, 4 серпня 2009 р
Білл Клінтон на зустрічі з Кім Чен Іром. Пхеньян, 4 серпня 2009 р

Нью-Йорк – Американці радіють успіхові гуманітарної місії колишнього президента Білла Клінтона. З Пхеньяна він привіз двох жінок-репортерів, ув’язнених режимом. Чи призведе візит Клінтона до дещо м’якшого ставлення Сполучених Штатів до цього режиму? Чи нові переговори про ядерно-ракетну програму Пхеньяна?

Ходили такі чутки, коли стало відомо про тригодинну бесіду Білла Клінтона з Кім Чен Іром. Але Джеймс Джонс, голова Ради національної безпеки при Білому домі, спростував їх – про буцімто якесь доручення від президента Барака Обами. У неділю 8-го серпня в інтерв’ю телеканалові «Фокс» генерал Джонс ноголосив на гуманітарному й приватному характері місії Білла Клінтона, адже йшлося про долю двох американських жінок, засуджених до 12 років каторги за перехід кордону з території Китаю. За словами Джонса, ніяких доручень від Обами до Кім Чен Іра Білл Клінтон не отримував.
Білл Клінтон доставив помилуваних у КНДР журналісток Лору Лін та Юну Лі до США. 5 серпня 2009 р.


У Пхеньяні місцевий вождь казав Клінтону, що бажає поліпшення стосунків, і пропонував двосторонні переговори з Вашингтоном. Однак генерал Джонс заявив, що США можуть вести переговори з Пхеньяном лише у рамках відновлених шестисторонніх переговорів. Як відомо, Північна Корея переговори перервала і результатів не було.

«Розірвати коло» безрезультатної щедрої допомоги

Принаймні, такі відомості отримав Дейвід Сангер, дипломатичний оглядач «Нью-Йорк Таймс». Він пише, посилаючись на джерела у Білому домі, що ніхто нині не боїться погроз Пхеньяна розв’язати нову війну, навіть Південна Корея, чию столицю Сеул північнокорейський диктатор погрожував «перетворити на море вогню».

За словами помічників Обами, час «розірвати коло», що утворилося за президентів Буша й Клінтона. Вони укладали з Пхеньяном домовленості про щедру допомогу продовольством, збіжжям, нафтопродуктами тощо в обмін на припинення ядерної програми. Але, отримавши допомогу, Північна Корея розривала ті домовленості.

Ніхто вже не йме віри, що Північна Корея коли-небудь відмовиться від ядерної зброї. Отож тепер Білий дім переходить до класичної стратегії стримування стосовно єдиного товару, що його здатний експортувати Пхеньян. Він може навчати інші країни, як виготовляти примітивну атомну бомбу і може продавати їм ракети.

Відтак, Північній Кореї «перекриватимуть кисень», не дозволяючи провадити заборонену міжнародним правом торгівлю ядерно-ракетною технологією. Планують заморожувати північнокорейські рахунки у закордонних банках. Згідно резолюцією ООН, порти країн-членів ООН не повинні заправляти пальним і продовольством північнкорейські судна, які не дозволяють перевіряти свій вантаж.

Президент Барак Обама в інтерв’ю телекомпанії MSNBC сказав: «Ми прагнемо лише одного, щоб уряд Північної Кореї не порушував засадничих правил світової спільноти». Перший успіх нової стратегії може правити за взірець. Отримавши мандат ООН, американський військовий корабель сів, як то кажуть, на хвіст північнокорейському вантажному суднові, яке тримало курс на М”янму, колишню Бірму. Це трапилося кілька тижнів тому. Підозрювали, що судно везе заборонену технологію для тамтешньої військової хунти. Американський корабель не зупиняв північнокорейського судна, але воно, очевидно, злякавшись перевірки, з
півдороги повернулося додому.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG