Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН зміцнює санкції проти Північної Кореї


Архівна фотографія. Засідання Ради безпеки ООН у справі Північної Кореї 13 квітня 2009 р.
Архівна фотографія. Засідання Ради безпеки ООН у справі Північної Кореї 13 квітня 2009 р.

Нью-Йорк – Можливо, ще сьогодні, тобто у п’ятницю, 12 червня, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбудеться голосування Ради Безпеки щодо нових економічних і політичних санкцій проти Північної Кореї у відповідь на її останні ядерні випробування й ракетні запуски. Очікують, що Рада Безпеки виявить рідкісну одностайність і ухвалить резолюцію, підготовану делегацією Сполучених Штатів Америки.

Ця резолюція – результат протестів світової спільноти, обуреної ядерними випробуваннями Північної Кореї. Рада Безпеки провела термінове обговорення на пропозицію генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна. Адже Пхеньян є повторним порушником міжнародної угоди про заборону ядерних випробувань.

Коли північнокорейський комуністичний режим випробував ядерну зброю три роки тому, Рада Безпеки ухвалила документ під номером 1718. Резолюція передбачала економічні й політичні санкції, такі як заморожування фондів і заборону закордонних подорожей діячів, пов’язаних з програмою ядерного озброєння. Китай і Росія – постійні члени Ради Безпеки – не допустили тоді суворих санкцій.

Цього разу навіть найближчі друзі й союзники Пхеньяна вирішили, що, кидаючи виклик людству, режим пішов надто далеко. Постійний представник Російської Федерації в ООН посол Віталій Чуркін, ніби шкодуючи, у Нью-Йорку заявив: «Санкції та інші подібні речі не наш вибір, але політичну заяву потрібно було зробити і певних заходів треба було вжити, оскільки ми стоїмо перед реальною ситуацією ризику поширення (ядерної зброї)». А Сюзен Райс, американський посол в ООН, сказала репортерам:«Ми підготували проект резолюції й передали на розгляд усім нашим колегам у Раді Безпеки. Проект являє собою рішучу, дійову й відповідну реакцію на провокаційне ядерне випробування, здійснене Північною Кореєю, і на подальші її дії».

Той факт, що тепер усі члени Ради Безпеки погодилися з американським варіантом, свідчить про серйозність ситуації з непоширенням ядерної зброї. І тут уже мається на увазі не лише Пхеньян, а й Тегеран.

Найдієвішими вважають фінансові санкції

Резолюція засуджує ядерні випробування і вимагає, щоб Пхеньян надалі від них утримувався, припинив програму виготовлення балістичних ракет і повернувся до Угоди про непоширення ядерної зброї. Оскільки торгівля зброєю і технологією виготовлення її є майже єдиним джерелом отримання твердої валюти Пхеньяном, резолюція забороняє торгівлю будь-якою зброєю, за винятком ручної вогнепальної.

Резолюція Ради Безпеки закликає всіх членів ООН припинити всі грошові трансакції з Північною Кореєю, де йдеться про ядерні та інші програми балістичних ракет. Відтак оголошується ембарго, тобто цілковита заборона продажу Пхеньянові будь-яких видів зброї, за винятком, знову ж таки, ручної вогнепальної.

Північна Корея повинна приєднатися до Договору про непоширення ядерної зброї. І останнє – передбачається право держав перевіряти північнокорейські кораблі, якщо є підозріння щодо вантажу. Цікаво, як реагуватиме режим на ухвалення резолюції. Нещодавно Пхеньян заявив, що розглядатиме ухвалення такого документу, як оголошення війни.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG