Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея, можливо, наблизилась до успадкування влади


Керівник Північної Кореї Кім Чен Ір
Керівник Північної Кореї Кім Чен Ір

Прага – Керівник Північної Кореї Кім Чен Ір, сам свого часу успадкувавши владу від батька, за повідомленнями, готується передати її наймолодшому синові. Спекуляції навколо цього виникають уже не вперше, особливо від серпня минулого року, коли північнокорейський лідер, можливо, зазнав інсульту. Та достовірності нинішнім чуткам може додавати недавнє ядерне випробування в Північній Кореї, вважають оглядачі.

Останнє повідомлення тим часом не має міцних підтверджень – так само, як і попереднє, яке пролунало в середині січня: голова Державного комітету оборони Корейської Народно-Демократичної Республіки, що є найвищою посадою в цій державі, він же генеральний секретар Трудової партії Кореї Кім Чен Ір нібито призначив своїм наступником третього сина – Кім Чен Уна, і тепер у країні люди вчать пісню про молодого «командира Кіма», а чільні урядовці вже пройшли ідеологічний інструктаж про призначення майбутнього керівника.

Кілька газет у сусідній Південній Кореї пишуть про це, посилаючись на інформацію, яку нібито оголосили в південнокорейській розвідці членам комітету в справах розвідки парламенту Південної Кореї. Із такою ж заявою виступив і один із парламентарів зі складу цього комітету. Але сама розвідка заявила, що не має підтверджень чи заперечень цього.

Керівник Інституту азійських досліджень GIGA в німецькому Гамбурзі Патрик Кельнер каже, що про передачу влади у владній у Пхеньяні родині спекулюють уже чимало. «Останніми місяцями ці спекуляції посилилися через хворобливий стан здоров’я керівника Північної Кореї Кім Чен Іра. Він нібито пережив інсульт минулого року і нібито хворий ще й на діабет, так що стан його здоров’я дійсно погіршується», – нагадує фахівець.

Коли молодість не перевага

Про Кім Чен Уна відомо мало що. Пишуть, що йому близько 25 років і що він, можливо, вчився в Швейцарії. Також повідомляли, що нещодавно його ввели до складу Державного комітету оборони.

«Двоє його старших братів останніми роками певним чином потрапили в немилість чи визнані нездатними перебрати владу в Північній Кореї. Отож у певному розумінні він лишився єдиним, щоб можна було передати владу – якщо така передача відбудеться, а ми ще цього напевно не знаємо, – саме йому», – каже про наймолодшого сина Кім Чен Іра Патрик Кельнер.

Тим часом південнокорейський фахівець у справах північного сусіди, професор сеульського Університету Кйоннам Ян Му Джін звертає увагу, що, попри всі можливі переваги наймолодшого Кіма, йому все ж може завадити його вік у корейському суспільстві, де традиційно шанується старість.

«Про характер і здатності Кім Чен Уна існують різні думки. Дехто каже, що він має здоровий глузд, харизму й керівні здатності. Інші ж кажуть, що він же наймолодший син, і певною мірою через це може бути наївним і ще не досить вартим довіри», – каже південнокорейський фахівець.

Оглядачі також звертають увагу, що й сам Кім Чен Ір у відставку не збирається, який би не був справжній стан його здоров’я. Вони нагадують, що Кім Чен Ір теж був оголошений спадкоємцем іще за 20 років до смерті його батька Кім Ір Сена, коли він і перебрав владу.

Бомби й ракети допоможуть династії сталіністів


Та нині про передачу влади знову заговорили – і то відразу після випробувань ядерного боєзаряду, що їх Північна Корея здійснила наприкінці травня, і посеред нинішніх розмов про можливе випробування найближчим часом ракет середньої й великої далекосяжності. І це не випадково, вважає аналітик із Німеччини.

«Ядерні випробування, очевидно, або дали таку собі димову завісу над передачею влади, або стали, радше, спеціальною можливістю для цього в тому розумінні, що вони дали Кім Чен Ірові змогу зміцнити зв’язки з військовими, а це надзвичайно важливо в північнокорейській структурі влади. Так що це по суті певним чином пом’якшило можливий перехід влади всередині родини», – каже Патрик Кельнер.

А тим часом у вівторок, почувши останні чутки, в столиці Південної Кореї Сеулі зібралися десятки людей, які протестували проти дій Півночі. Вони палили прапори КНДР і портрети Кіма-старшого й Кіма-наймолодшого.

Лідер однієї з груп такого протесту Пак Чхан Сон каже: «Такого спадкового правителя, як цей, на Землі більше немає. Не можна забувати про те, що в Північній Кореї 22 мільйони людей потерпають від спадкового режиму Кім Чен Іра».

Демонстрант згадав про 22 мільйони населення Півночі. Років із 15 тому говорили про 24 мільйони. Як вважають, приблизно 2 мільйони північнокорейців просто загинули за ці роки від голоду в країні, яку називають останньою сталіністською державою світу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG