Доступність посилання

ТОП новини

Реакція на загрозу Північної Кореї


Північнокорейські офіцери відзначають «успіх» другого підземного ядерного випробування. 26 травня 2009 р.
Північнокорейські офіцери відзначають «успіх» другого підземного ядерного випробування. 26 травня 2009 р.

Нью-Йорк – Збройні сили Сполучених Штатів і Південної Кореї в регіоні Корейського півострова приведено до стану підвищеної боєготовності з огляду на войовничі заяви комуністичного режиму Північної Кореї. Останні заяви Пхеньяна дещо відрізняються від старих погроз.

Південна Корея останнього разу змушена була оголосити стан підвищеної бойової готовності 2006-го року у зв’язку з першими ядерними випробуваннями Північної Кореї. Але нині комуністичний режим чи його вождь, так званий «дорогий лідер», Кім Чен Ір чергового разу відкинув перемир’я, підписане 1953 року. Мирної угоди тоді не уклали, отож протягом понад півстоліття Північна Корея формально залишалася у стані війни з Америкою, але нової війни все ж таки не було. Окремі збройні конфлікти виникали, зокрема на морі, одначе від масштабної конфронтації Пхеньян досі утримувався, хоча перемир’я відкидав кілька разів, востаннє – 2003-го і 2008-го року.

У Південній Кореї знаходиться 28 з половиною тисячі американських військ, у Японії – ще 50 тисяч. І там і там вони у радіусі досягання північнокорейських ракет. Тепер режим знову погрожує збройним конфліктом. Чи є підстави для тривоги? Очевидно є. У Північній Кореї, де 22 мільйони постійно голодуючого населення, а економіка постійно перебуває на грані колапсу, режим розбудував одну з найбільших армій світу. Її чисельність, за даними вашингтонського Інституту стратегічних студій, становить понад мільйон чоловік, плюс 4,7 мільйона резервістів, озброєння здебільшого російського виробництва, хоча радянських ще зразків, зате багато – 800 реактивних літаків і гелікоптерів, 92 субмарини, артилерія, танки, ракети плюс ядерна бомба.

Пхеньян готовий розпочати конфлікт

І от Пхеньян заявляє, що відкриє вогонь, якщо США чи Південна Корея зупинятимуть північнокорейські кораблі торговельного флоту з метою перевірки вантажу. Справа у тім, що понад 90 країн беруть участь у започаткованій Сполученими Штатами Ініціативі боротьби з поширенням зброї масового знищення. Міжнародна спільнота побоюється комерційного бізнесу Північної Кореї, яка у минулому продавала заборонені види озброєння країнам типу Ірану.

Айєн Келлі, представник державного департаменту США на брифінгу для журналістів говорив спокійним, підкреслено стриманим тоном: «Ми закликаємо Північну Корею утримуватися від... провокаційних заяв і закликаємо дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань». Сюзен Райс, американський посол в ООН, заявила від імені інших членів Ради Безпеки, що має наспіти нова резолюція, яка має заявити «ясно й недвозначно, що дії Північної Кореї суперечать інтересам регіонального миру й безпеки, порушують міжнародний закон й вимагають прямої та серйозної відповіді».

Посол Райс не уточнювала – про яку саме відповідь йдеться, але, як стало відомо, постійні члени Ради Безпеки – США, Велика Британія, Франція, Китай і Росія плюс Японія й Південна Корея спільно працюють над проектом резолюції, що передбачає застосування нових санкцій щодо Пхеньяна.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG