Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея погрожує зброєю


Північна Корея - Телевізійні кадри запуску трьохступеневої ракети, місце запуску невідоме, 5 квітня 2009 р.
Північна Корея - Телевізійні кадри запуску трьохступеневої ракети, місце запуску невідоме, 5 квітня 2009 р.

Прага – Північна Корея у середу оголосила про вихід із угоди про перемир’я, яку підписала з Південною Кореєю у 1953 році. Офіційний Пхеньян не погодився із гострою реакцією світу на своє ядерне випробування і натомість відновив роботу ядерного центру та здійснив новий запуск ракет.

Навіть за північнокорейськими мірками заяви, які лунають із Пхеньяна, гострі, як лезо. Місцевий режим і раніше критикував своїх південних сусідів, тому оглядачі припускають, що Пхеньян блефує, коли говорить про те, що вже перебуває у стані війни з Сеулом, але ніхто не певний до кінця.

Нове загострення становища пов’язане із тим, що Південна Корея у вівторок приєдналася до програми під проводом Сполучених Штатів із перехоплення північнокорейських кораблів, які можуть перевозити елементи для зброї масового знищення. Сеул пішов на це після того, як КНДР провела нове ядерне випробування.

Офіційний Пхеньян попереджає, що не допустить обшуків у морі:«Будь-яка ворожа дія проти наших мирних суден, включно з обшуком і захопленням, буде вважатися безпардонним порушенням нашого суверенітету, і ми негайно відреагуємо потужним військовим ударом», – оголосила диктор на місцевому телебаченні.

Ядерне випробування, яке провела Північна Корея у понеділок, вже друге з 2006 року. За оцінками, потужність вибуху була у три-чотири рази більшою, ніж перший тест. Рада Безпеки ООН одностайно засудила такі дії і почала працювати над новою резолюцією щодо Пхеньяна.

Секретар уряду Японії Такео Кавамура розкритикував Північну Корею за те, що вона не хоче почути світ: «Зневажливе ставлення Північної Кореї до Ради Безпеки ООН і пропозиція, що Рада Безпеки має навіть попросити вибачення, свідчить про те, що Північна Корея рухається у хибному напрямку».

Ядерні розробки як товар

Тим часом у Москві міністр закордонних справ Росії закликав розробити такі міжнародні механізми, які на практиці допоможуть зупинити порушення режиму про нерозповсюдження ядерної зброї. При цьому Сергій Лавров застеріг від непродуманих дій: «Ми не повинні зриватися на КНДР лише заради покарання».

Поруч із розробкою атомної бомби Північна Корея також займається розвитком ракетних технологій. У квітні Пхеньян запустив ракету нового покоління, яка технічно може досягти цілей на території й американської Аляски.

Хоча північнокорейська влада запевнює, що діє лише з метою самозахисту, інші країни побоюються, що насправді Пхеньян усерйоз хоче стати ядерною потугою.

На думку американських спостерігачів, найнебезпечнішим є те, що КНДР може продати свої ядерні розробки іншим державам чи терористичним угрупованням. А тоді вже буде важко заснути всьому світові.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG