Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея отримала від Ради безпеки ООН «чітке й об’єднане послання»


Телевізійне повідомлення, в якому влада Північної Кореї заявляє про свій вихід з участі у шестисторонніх переговорах та відновлення своєї програми виготовлення ядерної зброї, 14 квітня 2009 р.
Телевізійне повідомлення, в якому влада Північної Кореї заявляє про свій вихід з участі у шестисторонніх переговорах та відновлення своєї програми виготовлення ядерної зброї, 14 квітня 2009 р.

Нью-Йорк – Реагуючи на заяву Ради Безпеки ООН, яка засудила північнокорейське випробування балістичної ракети, Пхеньян відповів, що припиняє участь у шестисторонніх переговорах про ліквідацію його програми виготовлення ядерної зброї і відтак вирішує відновити цю програму.

Здається, несподіванкою є не лише реакція північнокорейського режиму, що має репутацію, м’яко кажучи, непередбачуваного, а й сам факт заяви Ради безпеки. Адже досі там не було одностайності у ставлення до запуску Пхеньяном балістичної ракети 5-го квітня. Що змінилося за цей тиждень?

На думку оглядачів, змінилася позиція Росії та Китаю. На попередніх засіданнях Ради безпеки ці дві держави виступили проти засудження Північної Кореї. У той час, як Сполучені Штати та Японія пропонували розширити існуючі економічні санкції, накладені на Пхеньян три роки тому за проведення підземних ядерних випробувань –всупереч міжнародній забороні.

Серйозне попередження Пхеньяну

І ось тепер, внаслідок досягнутого компромісу, всі 15 членів Ради безпеки, включно з Москвою й Пекіном, ухвалили заяву, яка є серйозним попередженням Пхеньянові.

Документ засуджує ракетні випробування, вимагає утримуватися від подальших запусків балістичних ракет, інакше Рада безпеки вдасться до розширення економічних санкцій.

Заява також закликає до швидкого відновлення шестисторонніх переговорів про ядерне роззброєння Північної Кореї. Наслідком цих переговорів, в яких брали участь США, Китай, Росія, Південна Корея і Японія, Пхеньян поступово демонтував свій ядерний реактор. Але тепер Північна Корея дає задній хід, заявивши: «Ми вживемо заходів до відновлення атомного підприємства, яке заморозили внаслідок домовленості, досягнутої на шестисторонніх переговорах, і відновимо нормальні операції...».

Як реагують у світі...

Як повідомив на брифінгу для журналістів Роберт Гіббс, прес-секретар Білого дому, президент Барак Обама високо оцінив заяву Ради Безпеки ООН, назвавши її «чітким і об’єднаним посланням» про те, що дії Північної Кореї є незаконними і призведуть до реальних наслідків.

Китайське міністерство закордонних справ висловило сподівання, що Пхеньян, «виходячи з обопільних інтересів, виявить спокій та стриманість».

Російське зовнішньополітичне відомство висловило жаль з приводу реакції Північної Кореї й закликало режим повернутися до столу переговорів.

(Нью-Йорк–Київ–Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG