Доступність посилання

ТОП новини

Андерс Оcлунд: Уряд України виконує свої обов’язки, а Нацбанк своїх обов’язків не виконує


Андерс Оcлунд
Андерс Оcлунд

Прага – Старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки імені Петерсона, доктор Оксфордського університету Андерс Оcлунд вважає, що в Україні однією з найбільших нинішніх помилок влади є намагання й надалі адміністративно контролювати обмінний курс гривні до іноземних валют. Водночас, в інтерв’ю Радіо Свобода пан Ослунд звернув увагу на початок зростання виробництва в Україні заліза, сталі та вугілля.

– Минулої зими ви охарактеризували Національний банк України як унікально некомпетентний. Чи Ви змінили свою думку відтоді?

– Справа в тому, що цей банк діяв некомпетентно. Національний банк України відповідає за обмінну політику. Вже занадто довго Національний банк дотримується фіксованого курсу обміну і виглядає, що НБУ хоче продовжувати цю політику й надалі. Національний банк дотримувався подвійного обмінного курсу, проти цього виступав Міжнародний валютний фонд, це просто метод для втримання певних людей на своїх місцях. З яким банкіром ви б не говорили, вони всі це критикують.

– Чи повинна українська валюта бути прив’язано до долара?

– Я думаю, що вони повинні відпустити обмінний курс і стабілізувати його шляхом монетарної політики і не намагатися цей курс просто адміністративно контролювати. Певне втручання у ці процеси дозволяється, але таке втручання, яке тримає валютний курс на одному специфічному рівні є неприпустимим. Україна повинна мати уніфікований обмінний курс а не різні курси для різних людей, залежно від того, чи є вони в ласці влади. Прив’язка гривні була головною причиною фінансової кризи в Україні минулого року. Навіщо повторювати ці великі помилки знову? Чомусь в Україні це повчання не сприймають.

– Хто, на Вашу думку, веде себе адекватно у цій складній економічній та фінансовій ситуації? Чи бачите Ви когось в українській владі, хто робить те, що треба робити, щоб вийти з кризи?

– Справа в тому, що згідно з українським законодавством, Національний банк контролює обмінний курс. Я думаю, що у цій складній ситуації уряд керує бюджетом надзвичайно добре. Фінансова політика – це відповідальність уряду, Кабінету Міністрів. Словом, Кабінет Міністрів виконує свої обов’язки, Національний банк своїх обов’язків не виконує.

– Як Ви гадаєте, чи найгірше вже позаду для України щодо економіки та фінансів, чи може попереду ще чимало негативних несподіванок?

– Ми вже бачимо величезне зростання виробництва за минулий липень, зростання на 15% у виробництві заліза, сталі та вугілля. Ми бачимо радикальне збільшення видобутку. Це щодо липня порівняно з минулим червнем. Все одно порівняно з липнем минулого року, цьогорічне виробництво буде меншим, але зрозуміло, що українська економіка набирає обертів дуже швидко. Головна проблема в Східній Європі – це фіксований курс. Можна пояснити, що ці країни, які хотіли перейти на євро, могли виправдати дотримання фіксованого курсу, але Україна не переходить на євро. Україна, Росія і Білорусь зробили одну,найбільшу помилку з цим фіксованим курсом.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG