Доступність посилання

ТОП новини

Викрадених у Чечні гуманітарних активістів знайшли вбитими


Зарема Садулаєва
Зарема Садулаєва

Прага – У Чечні продовжують убивати активістів неурядових організацій. Сьогодні в цій республіці на Північному Кавказі в Росії знайшли застреленими керівницю доброчинної організації допомоги жертвам чеченських війн Зарему Садулаєву та її чоловіка Аліка Джабраїлова, яких учора вивезли невідомі. Нинішні вбивства повторили сценарій, що стався менш як місяць тому з чеченською правозахисницею Наталею Естеміровою.

Міліція знайшла тіла Зареми Садулаєвої й Аліка Джабраїлова в багажнику авта, кинутого на околиці Грозного. Подружжя, яке вчора забрали з офісу їхньої організації в центрі столиці Чечні, було застрелене.

Правозахисники називають учорашні події викраденням. Люди, які приїхали по Садулаєву з чоловіком, назвалися представниками силових структур, розповів Радіо Свобода один із провідних діячів російського правозахисного центру «Меморіал» Олександр Черкасов.

При цьому він звертає увагу, що, коментуючи це викрадення, представники чеченського МВС стверджували: за їхніми даними, Садулаєва і Джабраїлов сіли в авто добровільно. «А що, цікаво, вони мали відстрілюватися, коли по них прийшли п’ятеро озброєних людей?» – риторично запитує Черкасов.

У Чечні викрадають і вбивають тисячами

Менш як місяць тому в Чечні так само вбили представницю «Меморіалу» Наталю Естемірову. По неї теж приїхали невідомі, а потім її тіло знайшли аж у сусідній Інгушетії.

Ці вбивства підкреслюють атмосферу страху, яка панує в Чечні. Там на власний розсуд діють озброєні групи, і жодного порятунку від них немає – ба більше, нерідко ці групи підозрюють у зв’язках із нинішньою владою Чечні в складі Росії.

За словами представника «Меморіалу», – а ця організація після вбивства своєї правозахисниці припинила роботу в Чечні, – таким чином там викрадені і вбиті тисячі людей.

Кадиров заперечує звинувачення

Правозахисники звинувачують у причетності до таких подій президента Чечні Рамзана Кадирова, відомого своєю жорстокістю до опонентів і нетерпимістю до критики. Але той відкидає свою причетність.

І цього разу Кадиров запевняє, що взяв розслідування нинішнього вбивства гуманітарних працівників під особистий контроль. «Розкрити цей злочин – це особисто для мене має велике значення. Це в першу чергу зачіпає мене як гаранта Конституції», – заявив він.

Але Олександр Черкасов із «Меморіалу» нагадує, що ще вчора, відразу після викрадення Садулаєвої й Джабраїлова, чеченські правозахисники мусили пікетувати правоохоронців, щоб домогтися реакції. «Якби було вжито вчора якихсь зусиль для їхнього пошуку, можливо, їх вдалося б урятувати», – наголошує він.

Утримання від політики не рятує від смерті


При цьому правозахисники звертають увагу, що викрадене подружжя не займалося політикою і не висловлювало публічно своїх поглядів.

Зарема Садулаєва очолювала організацію «Врятуймо покоління», яка надавала медичну й психологічну допомогу молодим жертвам двох війн у Чечні, в першу чергу дітям, які втратили кінцівки, підірвавшись на мінах. Ця організація була офіційним партнером кількох агентств ООН.

Її чоловік Алік Джабраїлов допомагав їй, повернувшись із чотирирічного ув’язнення, яке він відбув за звинуваченням в участі в збройних сепаратистських формуваннях. Одружилися вони лише недавно. Обом було менш як по тридцять років.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG