Доступність посилання

ТОП новини

Україна передала Болгарії командування у з’єднанні кораблів «Блексіфор»


До серпня наступного року Чорноморською групою військово-морського співробітництва «Блексіфор» командуватиме представник ВМС Болгарії, командир військово-морської бази Бургас контр-адмірал Георгій Мотєв. Ппро це повідомив прес-центр ВМС України у Севастополі.

11 серпня, кораблі Чорноморської групи військово-морського співробітництва вийшли з болгарського порту Варна і взяли курс на український порт Севастополь. До складу з’єднання входять фрегат «Смели» (ВМС Болгарії), який став флагманом «Блексіфор» і де розміщений оперативний штаб, великий десантний корабель «Цезарь Куніков» (Чорноморський флот Російської Федерації), корвет «Контр-адмірал Мачелларіу» (ВМС Румунії), фрегат «Барбарос» (ВМС Туреччини). Від Військово-морських Сил України в нинішній активації міжнародного з’єднання бере участь корабель управління «Славутич».

За інформацією прес-центру ВМС України, під час переходу морем до Севастополя кораблі «Блексіфор» проведуть низку спільних навчань. Згідно з планом проведення активації, крім Севастополя, куди кораблі Чорноморської групи військово-морського співробітництва прибудуть 14 серпня, вони також відвідають російський порт Новоросійськ.

Чорноморська група військово-морського співробітництва «Блексіфор» була створена 2001 року і до її складу входять кораблі, що представляють військові флоти Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, Туреччини та України. Командування у з’єднанні переходить від однієї країни до іншої щороку. Цілі «Блексіфор» – військово-морська співпраця та обмін досвідом, участь у гуманітарних місіях, боротьба з тероризмом, пошук і порятунок жертв морських катастроф, протимінні операції, дії із захисту природного довкілля.
XS
SM
MD
LG