Доступність посилання

ТОП новини

Щербак: заява Медведєва демонструє небезпечну політику Росії проти сусідів


Російський лідер Дмитро Медведєв на військовому параді 8 серпня у Владикавказі у річницю російсько-грузинської війни.
Російський лідер Дмитро Медведєв на військовому параді 8 серпня у Владикавказі у річницю російсько-грузинської війни.

Київ – Заява російського лідера– це «завершення підготовчого етапу тієї інформаційної війни, яку веде Росія з Україною», – сказав в ефірі Радіо Свобода колишній посол України у США Юрій Щербак.

Послання президента Росії Дмитра Медведєва президенту України Віктору Ющенку – це «доктрина, яка має на меті визначення правил гри для українських кандидатів на президента: чого не можна робити і що треба робити. Ця доктрина забороняє Україні мати власну зовнішню політику, власну історію, власну мову», – сказав Юрій Щербак.
Юрій Щербак, український письменник, дипломат, колишній посол України в Ізраїлі, США і Канаді


За його словами, відповідь Президента Віктора Ющенка має бути «дуже стриманою, внутрішньо переконливою і зрозумілою для кожного українця, що є межа, яку не можна переходити будь-кому і диктувати таким чином свої доктрини і свої погляди», – сказав екс-посол України у США.

Один із російських аналітиків, за словами Юрія Щербака, назвав поведінку свого президента «імперським токсикозом Росії» і що «зовнішня політика Кремля стає неадекватною».

Що ж до міжнародної реакції, то, як зазначив Щербак, «Євросоюз буде досить стриманим». Але ця заява знову показує Європі й світові, «наскільки небезпечною є сьогодні російська політика щодо своїх сусідів», – наголосив Юрій Щербак.

«Це політика залякування не тільки України, а всіх країн СНД. Це політика претензій на пострадянський простір, на особливі сфери впливу», – зазначив він.

Послання Медведєва коментують також американські політики. Якщо говорити про кольори симпатій у засобах масової інформації, то вони тут переважно жовто-блакитні, повідомив кореспондент Радіо Свобода. Реакції офіційного Вашингтона поки що не було.

Звернення президента Росії Дмитра Медведєва до Віктора Ющенка є безпрецедентним як за тоном, так і за змістом. Про це заявив лідер опозиційного Російського народно-демократичного союзу, екс-прем’єр Росії Михайло Касьянов.

Він вважає, що президент Росії «фактично заявив про повну неприйнятність нинішніми російськими керівниками як особисто Ющенка, так і його політики».

«Замість руху назустріч Україні і початку виправлення взаємних політичних помилок, Медведєв взяв курс на повний розрив відносин з найближчим партнером Росії», – наголосив екс-прем’єр Росії.

Екс-міністр закордонних справ України, лідер Народного Руху Борис Тарасюк вважає, що заява президента Росії є ще одним прикладом агресивної російської зовнішньої політики: «Лінія поведінки Росії в останні роки характеризується наявністю агресивності. А з інформаційної точки зору – інформаційної війни».

Тим часом демарш Медведєва декому в Україні сподобався. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович чи не першим відгукнувся на заяву президента Росії.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв направив Президенту України Віктору Ющенку листа, в якому звинуватив Київ у проведенні антиросійської політики та загостренні двосторонніх відносин.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG