Доступність посилання

ТОП новини

США критикують Росію за неконструктивне ставлення до України


Помічник державного секретаря США Філіп Кроулі, відповідаючи на брифінгу на питання про «досить нищівну», за словами журналістів, заяву президента Росії стосовно України, заявив у середу, що, на думку США, для України і Росії важливо мати конструктивні відносини.

«Не певен, що ця заява була саме в цьому дусі», – наголосив він із іронічним сміхом, як зазначено в стенограмі.

Один із чільних посадовців Державного департаменту, який очолює його Бюро зв’язків із громадськістю, повторив позицію своєї держави, що Україна – суверенна країна і має право робити власний вибір і переслідувати власні інтереси.

Філіп Кроулі нагадав, що це чітко підтвердив і віце-президент США Джо Байден у перебігу свого нещодавнього візиту до України.

«Ми також вважаємо, що (Україна) має право вступити до НАТО, якщо вона так вирішить, і ми, очевидно, підтримуємо це її право», – додав він.

У вівторок на відеоблозі президента Росії Дмитра Медведєва на сайті Кремля розмістили його відеозвернення до колеги з України Віктора Ющенка, в якому російський керівник звинуватив українського в «антиросійській позиції» і висловив низку різко критичних зауваг до того, якою, на його думку, мала б бути політика України. Заявивши, що він вирішив наразі не посилати до України нового посла Росії, Медведєв висловив упевненість, що відносини двох країн повернуться й піднімуться на вищий рівень за нового українського керівництва, яке, на його думку, мало б замінити Ющенка після президентських виборів 17 січня наступного року.

Напередодні нинішньої заяви офіційного представника Держдепартаменту США виступ російського президента вже критично оцінювали американські оглядачі й коментатори, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

А в Європарламенті один із його віце-президентів Марек Сівец в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: різкі заяви президента Росії на адресу українського керівництва свідчать, що Москва намагається втручатися у процес майбутніх президентських виборів в Україні.
XS
SM
MD
LG