Доступність посилання

ТОП новини

Польські фермери налаштовані спалювати цьогорічний урожай зерна


Варшава – У Польщі жнива у повному розпалі. Фахівці прогнозують добрий урожай, але це хвилює польських фермерів, адже заготівельні ціни на зерно стрімко падають. Уряд радить фермерам зберігати зерно до осені і спокійно чекати на підвищення цін.

Ще минулого року за тонну харчової пшениці польський фермер отримував 150-160 євро. Нині заготівельні фірми пропонують 113, навіть подекуди 95 євро за тонну збіжжя. Така ціна нижча за собівартість, а отже, продавати нині зерно нема сенсу, кажуть польські фермери.

Фахівці зазначають, що світові резерви збіжжя залишаються у «понаднормативній» кількості, до того ж на ринку зернових позначилась глобальна фінансова криза. Цього року прогнозують, що урожай у Польщі сягатиме 25 мільйонів тонн зерна. Польські фермери у відчаї.

Голова Крайової федерації виробників зерна Рафал Младанович пропонує радикальний метод вирішення цієї проблеми. «Ми запропонували зерно, яке не підходить для харчових цілей і не годиться на корм худобі, спалювати в теплоелектростанціях або в домашніх котельнях, – каже він. Я, наприклад, усю зиму палив у домашній котельні ячменем, що не годився для кормів. Варто зазначити, що купив ячмінь набагато дешевше, ніж вугілля».

Якщо вартість зерна, запропонована теплоелектростанціями,становитиме 63-70 євро за тонну, це призведе до стабілізації цін на ринку зернових, а виробникам дозволить врятуватись від банкрутства.

Рафал Младанович у розмові з Радіо Свобода заперечує оптимістичні прогнози стосовно урожаю в Польщі. Він зауважує, що причина очевидна: цього року на багатьох регіонах Польщі позначилось стихійне лихо: повені, град та буревії.

«Не секрет, що від середини травня у Польщі практично без перерви ідуть дощі. Нема сонця, – зазначає Рафал Младанович. Через те і харчове, і кормове зерно не витримує ніяких нормативів. Майже все воно плісняве й заражене грибком. Щоправда, є в Польщі регіони, де урожай дуже добрий, але є і такі, де врожай поганий».

Уряд платитиме за пшеницю не менше, ніж по 103 євро за тонну

Нещодавно міністр сільського господарства Марек Савицький звернувся до польських фермерів тимчасово утриматись від продажу зерна, оскільки, згідно з прогнозами, наприкінці року ціни мають значно зрости, а уряд проводитиме закупівлю пшениці за гарантованою державою мінімальною ціною – 103 євро за тонну.

Голова Крайової федерації виробників зерна схвально сприймає заяву міністра, однак вказує на слабкі місця урядового проекту.

«Дуже радіємо з пропозиції міністра, стовідсотково її підтримуємо, – каже Рафал Младанович. – Втім, що робити фермеру, який не має місця для тривалого зберігання зерна або має велику кількість неякісного, скажімо, вівса, і його ніхто не хоче купити?»

Вирішити цю проблему допоможе прискорення на місяць гарантованої державою заготівлі зерна від виробників за нижчими цінами, що мала б за планом початись лише у жовтні.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG