Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко оскаржить закон про вибори Президента в КСУ, якщо вето подолають – Секретаріат


Президент Віктор Ющенко звернеться до Конституційного Суду, якщо Верховна Рада подолає його вето на новий закон про вибори голови держави і проігнорує його зауваження, прогнозує заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук.

За її словами, в такому разі голова держави проситиме Конституційний Суд розглянути його подання як невідкладне, щоб до початку президентської виборчої кампанії можна було сформувати законодавчу базу для нормального проведення виборів.

Вона також висловила думку, що Президент може в разі подолання вето залучити й можливості міжнародної громадськості вплинути на ситуацію.

Ющенко як гарант Конституції використовуватиме всі свої конституційні повноваження, щоб забезпечити дотримання прав і свобод громадян і проведення чесних і демократичних виборів, наголосила Ставнійчук.

Новий закон у його нинішньому вигляді створює основу для системних зловживань під час виборів і для серйозного впливу на результати голосування, додала вона.

Водночас Президент сподівається на конструктивну співпрацю з Верховною Радою і очікує, що парламент дослухається до його зауважень і пропозицій, сказала заступник голови Секретаріату.

Раніше в вівторок вона повідомила, що Президент повертає до Верховної Ради новоухвалений закон про вибори голови держави зі своїми зауваженнями.

За її словами, Віктор Ющенко не може підписати цей закон, бо вважає, що він не створює ефективного механізму для реалізації волевиявлення громадян і не дасть змоги забезпечити чесні, прозорі і демократичні вибори Президента.

При цьому низку положень нового закону Ющенко підтримує, сказала Ставнійчук. Зокрема, це стосується скорочення термінів передвиборчої кампанії.

Вето Президента на цей закон очікували. Раніше і сам Ющенко, і працівники його Секретаріату кілька разів заявляли, що деякі норми закону є відступом від демократії, звужують права і свободи громадян, відкривають можливості для зловживань і слугують інтересам двох «мегапартій», БЮТ і Партії регіонів, із метою «поділити країну на двох».

Блок Юлії Тимошенко днями скликав на 21 серпня позачергову сесію Верховної Ради, щоб долати очікуване вето на закон про вибори Президента, а також уже застосоване Віктором Ющенком вето на закон про зміни до Держбюджету.

БЮТ і Партія регіонів, які разом мають досить голосів для подолання президентського вето, заявляли, що мають намір подолати його.
XS
SM
MD
LG