Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулися перші репетиції параду до Дня незалежності


Архівна фотографія. Парад до Дня незалежності. Київ, 24 серпня 2008 р.
Архівна фотографія. Парад до Дня незалежності. Київ, 24 серпня 2008 р.

Київ – Цього річ у параді до Дня незалежності України задіяли понад 7 тисяч осіб і коштуватиме він, за прогнозами, 70 мільйонів гривень. Досі під питанням, чи демонструватиметься киянам та гостям міста авіатехніка.

21 травня Президент Віктор Ющенко підписав указ про святкування вісімнадцятої річниці незалежності України. У рамках святкових заходів зокрема на Хрещатику буде проведений парад за участю понад 3 тис. військовослужбовців. Нині у столиці тривають репетиції урочистого заходу.

Можуть і краще

Сотні глядачів, оркестр та військовики у святковій формі – репетиція параду у самому розпалі. Учасники урочистої ходи відпрацювали перший прохід, проте командири кажуть: доведеться повторити.

Начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко репетицією не задоволений. За його словами, минулого року учасники були більш підготовлені. «На жаль, оцінка нижча, аніж я сподівався. Минулого року на цей час рівень підготовки був вищим. Сподіваюсь, під час генерального тренування я зможу сказати, що ми пройшли задовільно», – зазначає головнокомандувач Збройних сил України.

Парад коштуватиме 70 мільйонів гривень. При цьому Міністерство оборони відмовилося від проходження військової техніки центром міста. Задля економії коштів вирішили влаштувати лише стаціонарну експозицію техніки на Європейській площі.

«Минулого року був прохід військової техніки, цього року буде демонстраційний показ. Це така собі родзинка: мешканці міста, гості столиці зможуть доторкнутися до техніки, поспілкуватися з людьми, які за неї відповідають і знають, як вона працює», – розповідає начальник прес-служби Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Кузьмін.
Архівна фотографія. Парад до Дня незалежності. Київ, 24 серпня 2008 р.


Політ під загрозою

Досі не відомо, чи відбудеться під час параду демонстрація української авіації. Начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко висловив сподівання, що у Київській міській адміністрації таки ухвалять відповідне рішення. «Остаточного рішення на виконання указу Президента про проведення параду за участі авіаційної компоненти ще немає», – наголошує він.

За словами начальника Генерального штабу, вже підготовлені усі необхідні документи, щоб гості параду побачили у небі над Києвом українські літаки. «Ми переконані: ця частина параду має відбутися. Треба лише рішення відповідного комітету і Київської міської адміністрації», – додає Сергій Кириченко.

Він наголосив, що військова авіація вже провела два тренування у небі над Київщиною, а 21 серпня запланований тренувальний політ безпосередньо над Хрещатиком.

Урочистий військовий парад до Дня незалежності України відбудеться 24 серпня о 10:00.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG