Доступність посилання

ТОП новини

День скандального флоту


Під час святкувань у Севастопольській бухті. 26 липня 2009 р.
Під час святкувань у Севастопольській бухті. 26 липня 2009 р.

Севастополь – У неділю в Севастополі з розмахом відзначався День Військово-морського флоту Росії. Сюди з цієї нагоди прибув сам головнокомандувач Російського флоту Володимир Висоцький, який особисто приймав традиційний військово-морський парад у Севастопольській бухті. Втім, святковий настрій російському адміралу дещо попсувала необхідність виправдовуватися – як перед севастопольцями, так і перед українською владою.

Сценарій святкувань Дня ВМФ Росії уже кілька років традиційний. Після урочистого підйому прапора головнокомандувач Військово-морського Флоту Російської Федерації адмірал Володимир Висоцький разом з командувачем Чорноморського флоту Росії віце-адміралом Олександром Клєцковим на катері здійснили обхід кораблів і привітали особовий склад зі святом. Потім у Севастопольській бухті розпочалося військово-спортивне свято, яке включало проходження кораблів, підводного човна, проліт морської авіації, висадку бронетранспортерів з десантного корабля та театралізовану виставу «33 богатирі».
Корабель на повітряній подушці «Бора» несе український і російський прапори. 26 липня 2009 р.


Бронетранспортери плавали бухтою, але містом не їздили

Парад відкрив ракетний корабель на повітряній подушці «Бора», який ніс державні прапори Росії і України. Це був єдиний на святі український прапор. Родзинкою параду став прохід підводного човна «Алроса» – єдиного на ЧФ Росії, що залишився на ходу, але й він може пересуватися лише в надводному стані.

Ще один скандальний момент параду – висадка на узбережжя БТРів – пройшов за українським сценарієм: потім бронетехніка повернулася на борт десантного корабля, який доставив її до місця дислокації морем. Минулого четверга міліція про всяк випадок заблокувала виїзд із флотського яхт-клубу, щоб не допустити проведення маршу-кидка російської бронетехніки вулицями Севастополя. Росіяни були змушені погодитися з цією вимогою.

Скандальні квитки і ракети

Продаж російських прапорів, поруч - квитків на трибуни. 26 липня 2009 р.
Цього року севастопольці і гості міста вперше зіштовхнулися з тим, що на свято продавали квитки – на гостьові трибуни Спортклубу ЧФ Росії. Флотське командування одразу відмежувалося від цієї комерції, мовляв, усі запрошення на трибуни безкоштовні. Відхрестилися від продажі квитків і в «Російській громаді Криму», хоча стало відомо, що «бізнес на святі» організував син одного з керівників «громади». Частина з тих, хто придбав квитки, однак не потрапили на трибуни, бо безбілетні глядачі заблокували проходи на оглядових майданчиках.

Все це викликало в місцевій пресі не менший скандальний резонанс, аніж уперті намагання російських військових перевозити крилаті ракети густонаселеними районами Севастополя. Українська міліція в липні тричі затримувала російську автотехніку з небезпечним вантажем. І головкому ВМФ Росії у Севастополі довелося виправдовуватися. Він заявив журналістам, що командування Військово-морського флоту РФ визнає провину за помилки, допущені Чорноморським флотом РФ при транспортуванні боєприпасів і військової техніки у Севастополі. За словами адмірала Володимира Висоцького, «з боку Російської Федерації були порушення в реалізації базових угод щодо базування Чорноморського флоту в Севастополі».
Акція протесту обманутих ЧФ Росії вкладників. 26 липня 2009 р.


За житлову аферу чорноморців відповідати нікому?

Російському головкому довелося відповідати за ще одну «помилку» підлеглих. На початку свята перед Графською пристанню, де адмірали приймали парад, пройшла акція протесту обдурених Будівельним управлінням Чорноморського флоту Росії пайовиків чотирьох недобудованих будинків. Чотири роки тому флотські будівельники зібрали у 200 родин севастопольців гроші на спорудження житла. Два роки тому будівництво мало бути завершене. Але 4 будинки на вул.Кесаєва в Севастополі досі недобудовані. А Будівельне управління ЧФ Росії – у завершальній стадії розформування.

Житла чи грошей вимагали севастопольці на пікеті, виставивши плакати: «ЧФ РФ – флот безкарних злодіїв», «Путін, Медведєв, час вирішити проблему обдурених інвесторів», «Забувши про честь, совість і мораль, нас офіцери флоту обікрали», «Міняю любов до Росії на житло в Севастополі». Як повідомив Радіо Свобода ініціатор акції Олександр Добровольський, напередодні під час відвідин головнокомандувачем ВМФ Росії адміралом Володимиром Висоцьким російської школи №8 йому вдалось запитати у вищого військового чина, коли будівельне управління ЧФ добудує сплачене ними житло. Але відставного офіцера відтіснили охоронці. Потім адмірал робив вигляд, що не чує гучні запитання обдуреного пайовика.

Олександр Добровольський розповів, що керівництво міста просило не псувати протестом свята, але небажання військового керівництва вирішити питання вартістю 6 мільйонів гривень для завершення будівництва корпусів спонукало людей до публічних дій. Він також зауважив, що на свято витратили «не один мільйон грошей», і вони хочуть привернути увагу, бо ніяких реальних дій з боку російського командування немає, і пообіцяв «продовжувати протест проти військово-будівельних шахраїв».

Втім, голова Севастопольської міськдержадміністрації Сергій Куницин заявив журналістам після святкування, що цьогорічний День ВМФ Росії пройшов у Севастополі «як ніколи організовано», і, найголовніше, не були порушені вимоги української сторони щодо питань безпеки учасників святкувань, мешканців і гостей Севастополя. За даними Сергія Куницина, за два місяці до свята командування ЧФ Росії подало усі необхідні заявки, а Міністерство оборони і Міністерство закордонних справ України, Севастопольська міськдержадміністрація, служби безпеки та МВС України «все погодили».

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG