Доступність посилання

ТОП новини

Спільне підприємство закликає уряд перевести «Одесу – Броди» в аверсний режим


Члени правління п’ятистороннього міжнародного трубопровідного підприємства «Сарматія», яке має добудувати нафтогін «Одеса – Броди» до Плоцька в Польщі, на нараді в Секретаріаті Президента наголосили, що уряд України має якнайшвидше ухвалити рішення про аверсний (прямий) режим використання цього нафтопроводу.

У зустрічі з представниками «Сарматії» в п’ятницю взяли участь перший заступник голови Секретаріату Олександр Шлапак і представник Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомила Головна служба інформаційної політики Секретаріату.

Нафтогін «Одеса – Броди» будувався для транспортування в західному напрямку каспійської нафти, яка мала надходити до Одеси танкерами Чорним морем. Нині нафтопровід тимчасово використовується в реверсному (зворотному) напрямку, із Бродів до Одеси, для транспортування російської нафти.

Президент Віктор Ющенко домагається повернення нафтопроводу в прямий (аверсний), європейський напрямок, передбачений проектом. Уряд Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко вважає, що для цього немає можливостей і потреби.

ТОВ «Сарматія» створили 2004 року українське й польське нафтотранспортні підприємства «Укртранснафта» і PERN Przyjaźń із метою добудувати український нафтогін «Одеса – Броди» до Плоцька в Польщі, звідки поєднати його вже наявним нафтопроводом до польського порту Гданськ.

2007 року до нього приєдналися нафтові й нафтогазові компанії Азербайджану, Грузії й Литви.
XS
SM
MD
LG