Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина не впустила президента Угорщини


Влада Словаччини оголосила в п’ятницю, що заборонила президентові сусідньої Угорщини відвідати місто Комарно на півдні країни, де живе багато місцевих угорців.

Про те, що угорського керівника не впустять до Словаччини, було поінформоване посольство Угорщини, заявив словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

Ласло Шойом мав намір цього дня відвідати прикордонне словацьке місто для участі в церемонії відкриття там пам’ятника Святому Іштванові (Степанові Угорському) – першому королеві Угорщини.

Словацьке керівництво назвало такий планований візит «провокацією», особливо з урахуванням того, що 21 серпня – роковини вторгнення 1968 року до тодішньої Чехословаччини військ СРСР і інших соціалістичних країн, серед яких були й війська Угорщини.

Відносини між Братиславою й Будапештом залишаються напружені через суперечки навколо прав угорської меншини в Словаччині, яка становить майже 10 відсотків від 5 мільйонів 400 тисяч мешканців країни й живе переважно компактно на півдні і сході Словаччини.

До 1918 року практично вся територія нинішньої Словаччини була частиною Угорщини; після Мюнхенської змови і протягом Другої світової війни Угорщина також окупувала значну частину Словаччини.
XS
SM
MD
LG