Доступність посилання

ТОП новини

День Незалежності з передвиборним присмаком


Київ – Почали з привітання, закінчили передвиборними заявами. Вітаючи українців із Днем Незалежності, керівники держави не оминули можливості поговорити і про політику. Найщедрішим на політичну риторику був Президент. Серед іншого, Віктор Ющенко оголосив всенародне обговорення змін до Конституції, а також кинув камінь у город своїх опонентів.

Святкування 18-ої річниці Незалежності українські політики розпочали відвідинами Софіївського собору у Києві, де відбувалася молитва за Україну.

Там були присутні і Президент, і Прем’єр-міністр, і Голова Верховної Ради, керівник президентського Секретаріату, а також столичний мер. Парадоксально, але голові уряду довелося стояти пліч-о-пліч зі своїм найзапеклішим антипатиком мером Черновецьким.

Ну, а після молебню політики відправилися на Майдан Незалежності, де перед парадом Президент Ющенко виступив зі зверненням до народу.

Привітавши українців зі святом і згадавши славетні сторінки історії України, Віктор Ющенко взявся за політичну риторику, пояснивши народу, звідки береться симпатія до політиків-популістів.

«Люди звикли до постійного опікунства, покровительства з боку держави, до якого привчала всіх своїх гвинтиків радянська система, незалежно від якості праці чи реальних здобутків цієї праці. Звідси замкнуте коло, – каже Ющенко. – Люди не цінують результатів своєї праці, чекають на всезагальну підтримку від держави і створюють поживний грунт для політичного популізму. Звідси популярність популістів у суспільстві та політиці, звідси сподівання на міфічну сильну руку».

Віктор Ющенко говорив про «політичні змови», згадав закон про вибори, президентське вето, який минулого тижня подолала Верховна Рада, і висловив сподівання, що Конституційний Суд скаже своє слово щодо цього. Очевидно, малося на увазі, що документ має бути визнаний неконституційним.

Ющенко дав старт конституційному обговоренню

Не оминув Віктор Ющенко і теми, дискусії щодо якої тривають кілька років: змін до Основного Закону.

Навесні Президент подав до парламенту законопроект щодо змін до Конституції, однак і досі вони лишаються без розгляду. Свою версію конституційної реформи мають також БЮТ і Партія регіонів. І погляди політиків на це питання відрізняються. Президент наполягає на посиленні повноважень глави держави. Ну, а у БЮТі та Партії регіонів досі виступали за їхнє послаблення. Це і ставало причиною протистояння. Тож сьогодні Президент повідомив, що підписав Указ про всенародне обговорення змін до Конституції.

«Мої пропозиції викладені у проекті змін до Основного Закону нашої держави, які я представив до парламенту у березні. Досі Верховна Рада не спромоглася розглянути їх. Я переконаний, так і не спроможеться. Відтак, хочу оголосити, що підписую Указ про проведення загальнонаціонального обговорення проекту Конституції, внесеного Президентом України. Я готовий вислухати думку кожного українця», – заявив Президент.

А на завершення Віктор Ющенко проїхався по Хрещатику на новенькому українському бронетранспортері.

Загравання по-прем’єрськи

Юлія Тимошенко вітала українців у телезверненні. Промова пані Прем’єра була значно коротшою, ніж президентська, і не настільки політизованою. Хоча загравання з виборцями було й тут.

«Безпрецедентна світова фінансова криза не обійшла нас стороною. Але я переконана: це хоч і прикре, але тимчасове явище. Ми разом уже справляємося з кризою, і ми її впевнено подолаємо завдяки вашій мужності та працездатності», – заявила Тимошенко.

Ще лаконічнішим було привітання лідера регіоналів Віктора Януковича, розміщене на партійному сайті. Янукович висловив упевненість, що двадцятиріччя незалежності Україна зустріне якісно новою країною.

Розмінялись на дрібниці

«Не можна розмінювати на дрібне великі події», – каже Радіо Свобода академік Мирослав Попович. На його думку, у День Незалежності політики не мали б говорити про президентські вибори, а якщо й згадувати проблеми, то справді серйозні, яких сьогодні в Україні більш ніж достатньо.

«Досягнення Незалежності для України – це така фантастична подія, яка могла статися так безкровно тільки за якихось виняткових обставин, які склалися у 1991 році. Мені просто ріже, коли у цей день ідуть якісь дрібні розрахунки. Не про президентство має йтися, не про якісь минулі речі... Нехай би уже йшлося про проблеми, але тоді про великі, які, на превеликий жаль, у нас на порозі», – вважає вчений.

Де-юре передвиборна кампанія в Україні має стартувати всередині жовтня. Проте, де-факто вона триває вже не перший місяць.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG