Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Кравченко: «Чим більше народиться нових поколінь у вільній Україні, тим важче буде її загнати в неволю»


Будапешт – Вік громади угорських українців практично збігається з роком проголошення Незалежності України. Про те, які надії пов’язують вони з цією знаменною датою, розповів кореспондентові Раідо Свобода заступник Голови Центрального Органу самоврядування в Угорщині (ДОСУУ) Юрій Кравченко.

– Українці Угорщини разом із українцями всього світу дуже чекали на цю подію роками, десятиліттями, пов’язуючи з нею великі людські сподівання. Вони мріяли про повноцінну державу, свою, рідну в інтересах українського народу та етнічних меншин України. Українці не мали своєї держави довгий час, і тому очікування вдома і серед української спільноти за кордоном були дуже і дуже значними. Було багато тих, хто не вірив у здійснення цієї споконвічної мрії, висловлюючи скептичні міркування, адже наша національна історія багата на сумні і трагічні події. Проте переважна більшість українців, де б вони не були – в Україні, в діаспорі – таки не зреклися світлих очікувань на кращу долю нашої Батьківщини.

– На жаль, уявлення людей про державотворчі процеси і сама реальність не завжди збігаються. Чи справдилися надії, зокрема, угорських українців щодо материнської держави через 18 років після проголошення незалежності України?

– Я вважаю, що ці сподівання здійснилися, мабуть, наполовину, тому що Україна все-таки є, діють всі необхідні інституції держави, вони постійно розвиваються. Це велика справа. Але ясно, що впродовж вісімнадцяти років становлення країни неможливо досягти бездоганного функціонування всіх державних ланок, як нам того хотілося б. Я думаю, що жодна нова країна світу за такий короткий час не стала наддержавою. Тому покладаємо великі надії на те, що державотворчі процеси в Україні не зійдуть нанівець, а лише посиляться. Ми бачимо її міцною, сучасною національною державою. За великим рахунком, ми вважаємо, що Україна відбулася. І прикмети цього іноді видно навіть неозброєним оком. Не слід забувати про те, що за 18 років в Україні з’явилося молоде покоління людей, котрі виросли в незалежній Україні. Для багатьох із них поняття «СРСР» чи «радянська імперія» ніколи не були актуальними. Вони знають, що це було в історії. І все! І це також працює на зміцнення української незалежності, адже чим більше народиться нових поколінь у вільній Україні, тим важче буде її загнати в неволю.

– Якою б хотіли бачити українці Угорщини незалежну Україну у цій непростій внутрішньо-політичній ситуації?

– Я думаю, що українці Угорщини, світу і материнської держави хочуть, аби Україна була стабільною, заможною, щоб вона процвітала, розвивала рідну мову, культуру, економіку, освіту та інші сфери суспільного життя. Для цього знадобиться, звичайно ж, багато часу і зусиль людей. Це ми прекрасно розуміємо, тому кожна людина з українським серцем буде прагнути добра нашому народу і боротиметься за щасливу долю рідної держави. Сподіваємося, що в Україні, все ж, прийдуть до влади такі люди, котрі дбатимуть про її правдиві інтереси, а не лише про себе. Ми не перестаємо вірити в те, що у нашій материнській державі настануть кращі часи. Ми бажаємо Україні процвітання і всього того, що буде необхідно їй у сім’ї європейських народів.
XS
SM
MD
LG