Доступність посилання

ТОП новини

Ми живемо в дуже небезпечний час перед обличчям дуже небезпечного і неконтрольованого сусіда


Євген Сверстюк
Євген Сверстюк
Київ – 23 серпня ми маємо дату, яку в Україні недооцінюють. Вона повинна бути постійно на перших сторінках газет і на телебаченні. 23 серпня було підписано Пакт Молотова-Ріббентропа. І то не просто документ – то є початок нової світової війни.

І після підписання цього пакту зразу почалася окупація Польщі західної Гітлером, а східної частини Польщі Сталіним. Окупація західних країн, і з боку Радянського Союзу окупація Литви, Латвії, Естонії, Бессарабії і, звичайно, Фінляндії. Але на Фінляндії зуби поламали. І таким чином перед цілим світом Сталін показав, що його перша країна соціалізму є колос на глиняних ногах.

Я впевнений, що поразка совєтів у Фінляндії була дуже великою спокусою і прискорила наступ Гітлера.

Для нас ця дата надзвичайно важлива. Я пам’ятаю, як вийшла так звана брошура «Фальсифікатори історії», яку ми вивчали, про те, що американцям нібито трапився документ якийсь німецький. Насправді нічого подібного не було і бути не могло.

Ну, а тим часом цей документ у його російському варіанті був оголошений в 1990 році на з’їздів народних депутатів у Кремлівському палаці. І нинішня російська влада прикидається знову, що ніби нічого такого не було, і обурюється, коли Парламентська асамблея у своїй резолюції прирівнює нацизм до сталінізму. Хоча це аксіоми загальновідомі.

Але оскільки є та сторона, яка постійно намагається відмовитися від своєї пам’яті, від своєї історії і від себе самої, то ми повинні нагадувати, щоб наші громадяни розуміли, що Друга Світова війна була підписана в Кремлі чорним по білому, і що це є документ надзвичайно важливий для XX століття. Друга Світова війна була розв’язана і започаткована не випадково, а через змову Сталіна з Гітлером.

Сьогодні Кремль діє за тим самим сценарієм

І сьогодні для нас надзвичайно важливо знати про це, тому що багато подій, які знову плануються Кремлем, розгортаються за тим самим сценарієм. За тим сценарієм розгорталася агресія проти Грузії минулого року.

І я б сказав, що зухвале і брутальне звернення російського керівника Дмитра Медведєва до Президента України Ющенка теж дуже і дуже мусолить гітлерівську карту про «захист нашого населення за кордоном» – про захист там було німецькомовного, а тут російськомовного населення. Все повторюється на дуже примітивному рівні.

Я думаю, що звернення Медведєва до Ющенка було по суті зверненням до українців. Він висуває звинувачення.

У КГБістській голові нічого не змінилося

Я повинен сказати, що це всі ті звинувачення, які мені особисто, і Василеві Стусові, і В’ячеславу Чорноволові були записані у вирок.

Як ви оцінюєте Голодомор? Як ви оцінюєте Переяславську раду? Як ви оцінюєте русифікацію? І як ви дивитися на політику національну? Всі ці моменти завжди були крамолою.

І дуже цікаво, що в КГБістській голові абсолютно нічого не змінилося. Здається, що вони проспали той момент в історії, коли русло змінилося, і вони не зрозуміли, що історія не знає ходу назад.

Я думаю, що це дуже велика їхня поразка. Вони йдуть зухвало, вони йдуть дорогою в нікуди.

Почуття настороженості, небезпеки і відповідальності

Я думаю, що агресивна позиція, яка постійно в різних формах виявляється, позиція невизнання української незалежності, позиція неповаги до народу і неповаги до правди повинна викликати в українців почуття настороженості, небезпеки і відповідальності.

Ми повинні розуміти, що живемо в дуже небезпечний час перед обличчям дуже небезпечного і неконтрольованого сусіда.

І кожен громадянин повинен розуміти, що ми живемо в країні незалежній. І перед нами є перспектива або відстоювати свою свободу і незалежність, або повертатися в рабство. Причому нам обіцяють рабство навіть без такої помадки, як «інтернаціоналізм», а просто шовіністичне, брутальне заганяння рабів у хлів.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.

Євген Сверстюк, президент українського Пен-клубу, письменник, колишній політв’язень
XS
SM
MD
LG