Доступність посилання

ТОП новини

Харківські депутати вимагають активних дій у боротьбі з «патріотами»


Харків – Депутати харківської обласної ради вимагають від правоохоронців активізувати боротьбу з проявами радикального націоналізму у Харкові. Найбільше непокоїть обранців діяльність організації «Патріот України».

Найбільше обурені комуністи. Ще минулого року «Патріоти» зазіхнули на святе для них – розмалювали пам’ятник Ленінові. А кілька тижнів тому написи і символіка організації, схожа на свастику, з’явились майже на всіх пам’ятниках радянської епохи, і навіть на пам’ятнику засновникові Харкова – козакові Харку. Жертвою «патріотів» неодноразово ставав і прапор комуністів.

«Вже ці «Патріоти» нас дістали. Вони вже кілька разів викрадали прапор з обласного комітету – знімали з фасаду. Вони регулярно Харків обписують паскудними написами, своїми символами. Востаннє, напередодні Дня міста, розмалювали пам’ятник комсомольцям та батькам міста», – розповідає секретар обласного осередку КПУ Ігор Луценко.

Свою причетність до розмальовування пам’ятників «патріоти» заперечують і називають провокацією. Вони кажуть, що та символіка, яка з’явилась одного ранку на монументах, лише схожа на їхню, а малювали її невідомі за допомогою трафарету.

Втім, в обласному осередку КПУ іншої думки. Сьогодні комуністи влаштували пікет під стінами обласної ради. Свою акцію вони назвали антифашистським мітингом. Комуністи вимагали від правоохоронців ретельно вивчити діяльність організації «Патріот України» і дати їй негативну оцінку.

Самі ж «патріоти» таку активність називають намаганням відвернути увагу громадськості від проблем сьогодення.

«Це просто смішно. Але їм зараз треба займатися полюванням на відьом. Депутати не можуть похвалитися нічим, ні в цьому місті, ні в області, крім проблем. Комуністи – це в принципі нащадки злочинної ідеології, яка знищила мільйони українців. Ясна річ, що їм ідеться про те, щоб нас заборонити», – каже лідер організації «Патріот України» у Харкові Андрій Білецький.

Правоохоронці не забувають про «патріотів»

Однак і правоохоронці не залишають поза увагою діяльність «патріотів». Як розповів Радіо Свобода помічник міністра внутрішніх справ у Харківській області Юрій Чумак, і міліція, і Служба безпеки цією організацією займаються, але в межах своєї компетенції.

Активістів «Патріота України» вже неодноразово притягували до адміністративної відповідальності і порушували проти них кримінальні справи за обвинуваченням у хуліганстві. Так було і у випадку з істориком Олексієм Корнєвим: серед молодиків, що скоїли на нього напад, він упізнав одного з лідерів «патріотів».

Так само, зі слів Чумака, за статтею «хуліганство» порушуються і кримінальні справи про окремі напади на іноземців у Харкові. І майже не застосовується в Україні 161-та стаття Кримінального кодексу «про прушення рівноправності громадян і расової належності», хоча організація «Патріот України» відкрито проголошує своєю метою очищення України від представників інших національностей.

«Патріот України» сповідує ідеї антисемітизму і расизму, тому я можу зазначити вголос, що це є неофашистська організація, яка була легалізована у законному порядку, але на сьогоднішній день її діяльність не відповідає проголошеним нею статутним гаслам, з якими вона була зареєстрована», – каже Юрій Чумак.

Закон, схоже, порушується, але відповіді нема

На його думку, ті прояви діяльності «Патріота України», які з’явились на сьогоднішній день, треба якомога скоріше знешкодити. «Адже від видання листівок та брошур, пронизаних наскрізь расистськими і ксенофобськими гаслами, «патріоти» перейшли до більш активних дій. Нещодавно у Чугуївському районі було затримано декілька представників «Патріота України», які перевозили димові шашки. Тому можна говорити про те, що ця організація озброюється», – заявляє помічник міністра внутрішніх справ у справах Харківщини.

За результатами дослідження Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого, що його замовила Служба безпеки, листівки організації «Патріот України» з гаслами «Україна для українців!» не містять ознак злочину, передбаченого 161-ю статтею Кримінального кодексу, але під неї підпадають певні дії активістів. Такі висновки експертів, зі слів Юрія Чумака, СБУ свого часу передала до обласної прокуратури.

«Мені в цьому сенсі не зрозуміло, чому фактично ніяк не реагує прокуратура. Адже це саме підслідність прокуратури – 161-та стаття, порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або ставлення до релігії», – каже Чумак.

Заборонити діяльність організації може лише суд. Від Головного управління юстиції «патріоти» вже мають попередження. Іншою загрозою може стати поглинання «Патріотом України» харківської «Просвіти», до складу якої вже увійшли активісти «Патріота», каже Юрій Чумак.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG