Доступність посилання

ТОП новини

Рік після вибухів: із арсеналу в Лозовій і досі не вивезли боєприпаси


Вибухи на арсеналі в Лозовій порозкидали снаряди скрізь довкола. Фото зроблене рік тому, 28 серпня 2008 року
Вибухи на арсеналі в Лозовій порозкидали снаряди скрізь довкола. Фото зроблене рік тому, 28 серпня 2008 року

Харків – Із арсеналу у Лозовій, що на Харківщині, зупинили вивезення боєприпасів. Військові не мають на це грошей і знову розраховують на допомогу «Укрзалізниці». Вдруге безкоштовно надати вагони підприємство пообіцяло в середині вересня.

Вибухи на арсеналі в Лозовій сталися рік тому, увечері 27 серпня. Їх спричинила пожежа на сміттєзвалищі неподалік артскладів. Уламки снарядів розліталися далеко за межі військової частини, тому керівництво МНС вирішило евакуювати мешканців навколишніх сіл та військового містечка. Тисячі людей кілька днів чекали можливості повернутися у власні домівки.

Але декому повертатись було вже нікуди. У селищі Герсеванівка, що неподалік арсеналу, вогонь знищив одразу п’ять будинків, уламками снарядів пошкодило школу і дитячий садок. За державні гроші їх згодом відбудували.

Але загроза життю людей існує і сьогодні. Довкола арсеналу і досі знаходять боєприпаси, що не розірвалися, каже депутат обласної ради Олена Столяренко: «Повторна зачистка, яку провело МНС, засвідчила, що на території (довкола арсеналу) ще більше як одна тисяча боєприпасів. А скільки ще знайдеться, нікому не відомо».

Незабаром із арсеналу в Лозовій вирушать іще 15 вагонів зі снарядами.

Утилізувати всі боєприпаси, що зберігаються на 61-му арсеналі, Міністерство оборони обіцяє до кінця року. Фактично ж вивезення снарядів розпочалося лише два місяці тому.

Вагони для перевезення надала «Укрзалізниця». Безкоштовно. Бо уряд і досі не ухвалив цільову програму ліквідації наслідків надзвичайної події. Роботи профінансовані лише на 9 відсотків від потреби.

Утім, півтори тисячі тонн боєприпасів таки вивезли з Лозової до Одеської та Кіровоградської областей. Незабаром туди вирушать іще 15 вагонів зі снарядами.

Загалом із арсеналу в Лозовій треба вивезти близько сотні тисяч тон боєприпасів, розповідає начальник регіонального медіа-центру Міноборони у Харкові Мирон Сидор: «Десь 15–17 вересня 800 тонн планують вивезти знову. Затримка ще в тому, що солдати теж не залізні. Перетягати ці всі тонни руками… Вони поки відпочивають. А ті бази, які приймають (снаряди), мають поки це все розмістити. Тому така затримка. А з 15-го числа знову почнуть завантажувати».

Також на вересень призначено чергове судове слухання у справі про вибухи в Лозовій. Головний обвинувачуваний – колишній командир військової частини. Кримінальну справу проти нього порушено одразу за двома статтями: недбале ставлення до військової служби і незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими пристроями.

(Харків – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG