Доступність посилання

ТОП новини

Чи відмовляються США від Східної Європи? (Світова преса)


Прага – Повідомлення польської «Ґазети Виборчої» про наміри США відмовитись від розміщення нових елементів ПРО в Чехії та Польщі викликало бурхливе обговорення у світовій пресі. Чимало оглядачів вважають, що Обама зрадив своїх східноєвропейських партнерів і купився на порожні обіцянки Москви сприяти в іранському ядерному питанні. У пресі також обговорюють імовірний великий вплив злочинного бізнесу на українську владу, зокрема, митницю і прикордонні війська, що призводить до послаблення контролю за контрабандою на кордоні України з ЄС.

Польська «Ґазета Виборча» повідомила, що американські генерали розглядають у практичній площині «інші варіанти протиракетної оборони, аніж розміщення елементів ПРО в Польщі та Чехії».

Польське видання також інформує, що в американському Хантсвіллі в Алабамі минулого тижня на військовій конференції обговорювали альтернативу східноєвропейським елементам ПРО на авіаційних носіях. Правда, основна інформація про ймовірну відмову США від ПРО у Польщі та Чехії у «Ґазети Виборчої» була від Ріка Елісона, одного з ініціаторів неурядової ініціативи в США на розбудову нових наземних елементів ПРО, колишнього відомого гравця американського футболу. Вже сьогодні «Ґазета Виборча» оприлюднила спростування Білого дому щодо вищенаведеної інформації. Видання цитує представника держдепартаменту США Філіпа Кроулі, який назвав «неточними» повідомлення польських ЗМІ. Він заявив, що аналіз планів щодо цієї системи ще триває.

Хоча американські та європейські видання вже пишуть про те, що питання про заміну наземних елементів американської ПРО в Європі Вашингтон розглядає у практичній площині. Так, американська «Вашингтон Таймз» називає такий крок «зрадою Варшави і Праги, що зробить Європу беззахисною перед іранськими ракетами, зміцнить позиції Кремля і похитне довіру у світі до США».

«Нічого позитивного у цьому кроці немає», – пише впливова американська газета. Часопис також критикує намагання адміністрації Обами, яка в обмін на зраду своїх союзників тішить себе ймовірною угодою з Росією, котра обіцяє допомогти в запобіганні реалізації іранської ядерної програми.

«Вашінгтон Таймз» називає це «поганою оборудкою, яка практично нездійсненна» і характеризує наміри нинішньої адміністрації довіритися пустим обіцянкам Росії «дурницею». А британська «Ґардіан» не виключає, що повідомлення Росії про розміщення на кордоні з Північною Кореєю своїх нових протиракетних комплексів «С-400» вже є частиною якихось нових домовленостей США з Росією.

Австрійська «Ді Прессе» повертається до подій позаминулого тижня, коли українська влада домоглася від Словаччини зняття спеціального сканувального рентгенівського тунелю, який допомагав виявляти в поїздах, що йшли з України до ЄС, контрабандні вантажі. Словацькі митники виявили з допомогою цього обладнання за останні два роки контрабандних товарів на суму у 200 тисяч євро. Підставою для оскарження українською стороною стали нарікання машиністів українських потягів, що, мовляв, вони погано почуваються при проїзді через цей контрольний тунель. Переконливі, за словами німецької газети, аргументи словацької сторони про безпечність сканувального обладнання ні до чого не призвели. Українська сторона в ультимативному порядку припинила рух на цій ділянці кордону з ЄС. І словаки змушені були зупинити роботу сканера. Як пише «Ді Прессе», сьогодні «шлях для контрабанди з України у Європу знову відкритий». (Радіо Свобода раніше повідомляло, що спільна українсько-словацька комісія дійсно виявила шестиразове перевищення рівня опромінення за українськими нормами саме на цьому сканері, хоча словацькі норми не порушувалися; словацька сторона не стала реагувати на скарги української. Інші такі сканери на західному кордоні України працюють і далі, не порушуючи українських норм радіаційної безпеки.)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG