Доступність посилання

ТОП новини

Передпрезидентські перегони: наслідки перших залпів


Українці добре знають, що таке вибори... Як буде цього разу – не знає ніхто...
Українці добре знають, що таке вибори... Як буде цього разу – не знає ніхто...

Київ – Попри те, що офіційно президентська кампанія ще не стартувала, провідні кандидати на Президента вже фактично почали свої агітаційні кампанії. Усі їхні вчинки та заяви розглядають з точки зору передвиборного піару. У цьому контексті останніми днями в центрі уваги опинився конфлікт між двома кандидатами на Президента – Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем – за резиденцію «Межигір’я».

Найактивніше агітацію ведуть лідери електоральних симпатій. За даними соціологів, це Віктор Янукович, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк.

Лідер «Фронту змін» пропонує реформи, лідер БЮТ, користуючись тим, що перебуває на посаді прем’єра, показує свою ефективність. Лідер Партії регіонів менш інтенсивно веде агітацію, ніж його основні опоненти, наразі не виробивши фірмового тренду.

«Янукович має підстави бути певним у собі, адже за нинішніми рейтингами, якби вибори відбулися, то він би переміг. У другому турі, принаймні», – каже провідний політичний експерт Центру імені Разумкова Олександр Литвиненко.

Останні кроки кандидатів політичні експерти схильні розглядати, насамперед, у передвиборному ключі.

Політтехнолог Віталій Бала вдалим вважає конституційне обговорення, ініційоване Віктором Ющенком.

«Це єдиний ефективний спосіб його комунікації з громадянами. Боюся лише, що потім все зведеться до того, що тільки при Ющенкові Україна може залишитися з такою територією, тому йдіть, голосуйте тільки за нього. Тобто, це буде одна з головних його передвиборних технологій. Бо вести якось інакше свою кампанію Ющенку було б проблематично», – каже політтехнолог.

Бій за «Межигір’я» в контексті війни за голоси

Цього тижня увагу політичних оглядачів привернула боротьба Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко проти екс-прем’єра Віктора Януковича з метою виселити його з резиденції «Межигір’я».

Голова уряду стверджує, що її попередник отримав резиденцію всупереч закону.

«Те, що Янукович особисто для себе саме цю урядову резиденцію забрав під свою дачу, так воно все не зійде з рук, – сказала Юлія Тимошенко. – Ми будемо крок за кроком і далі жорстко, абсолютно безкомпромісно наводити порядок в державі».

Натомість Віктор Янукович стверджує зворотнє. «Безумовно, це мене як людину і мою сім’ю ображає, – прокоментував він ситуацію. – Теща, ще як була жива, казала: «Що ти – собака, що тебе виганяють?». Вона не розуміла цього процесу».

На думку провідного політичного експерта центру імені Разумкова Олександра Литвиненка, скандал довкола «Межигір’я» не надто компрометує лідера Партії регіонів, але сприятиме створенню позитивного іміджу чинного прем’єра Юлії Тимошенко.

Арсенал передвиборних прийомів не вселяє оптимізму

Наразі однією з головних складових агітаційної кампанії кандидатів є соціальний популізм.

«Головна особливість цієї кампанії – це апеляція до емоцій, – каже керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. – І, на жаль, до емоцій негативних. Навіть так звана третя сила, яку мав би уособлювати кандидат Арсеній Яценюк, має лейтмотив «проти»: проти хунти, проти бюрократії. Тобто, не за щось позитивне».

Посилаючись на дані соціологічних досліджень, політичні експерти твердять, що перші тижні агітаційної кампанії суттєво не вплинули на симпатії та антипатії виборців. Проте політологи збігаються на думці, що восени агітація та увага до кандидатів посиляться. Найцікавіше ще попереду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG