Доступність посилання

ТОП новини

Україна просувається в реформуванні газового бізнесу – урядовець


Міністерство палива і енергетики і Європейська Комісія просунулися в узгодженні законопроекту «Про засади функціонування ринку природного газу», заявив заступник міністра палива і енергетики Сергій Павлуша.

У проекті цього закону, розробкою якого займається Міжвідомча координаційна група з питань реалізації спільної заяви за результатами міжнародної інвестиційної конференції ЄС – Україна з модернізації газотранспортної системи України, залишаються неузгодженими з європейськими експертами лише п’ять питань, і робота над їхнім узгодженням триває, сказав він в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня».

Він нагадав, що реформування ринку природного газу – головна складова брюссельських домовленостей України і Євросоюзу. При цьому головним елементом такого реформування повинна стати саме розробка згаданого законопроекту, який би ґрунтувався на засадах законодавства ЄС у цій сфері.

Заступник міністра також заявив, що на шляху реформування «Нафтогазу України» згідно з зобов’язаннями перед Європейським Союзом уже пройдено перший, формальний етап поділу газового бізнесу в Україні, включно з бухгалтерським і юридичним поділ сфер діяльності.

Сергій Павлуша сказав, що формально вимогу Єврокомісії про поділ бізнесу в цій сфері вже виконано: видобутком займається ДК «Укргазвидобування», ДАК «Чорноморнафтогаз» і ВАТ «Укрнафта», транспортуванням газу – ДК «Укртрансгаз», розподілом по регіональних мережах – колишні обл- і міськгази, об’єднані тепер у компанію «Нафтогазмережі».

«Є ще холдинг – НАК «Нафтогаз України», з яким укладено контракти на закупівлю газу та його транзит. І якщо йтиметься про повний поділ цієї компанії, то доведеться ухвалювати рішення про ці довгострокові контракти, принаймні транзитні. До того ж «Нафтогаз» має кредитні зобов’язання. Однак усі ці проблеми можна розв’язати. Через це пройшли практично всі західні компанії», – наголосив урядовець.

При цьому він переконаний, що інвестиції в розширення газотранспортної мережі України вдесятеро ефективніші, ніж інвестиції у пропоновані в обхід України маршрути, орієнтовані на ті ж самі ресурси природного газу.

«Образно кажучи, за 2 мільярди доларів в Україні можна побудувати те, що поза її територією обійдеться в 22 мільярди доларів», – вважає він.

Зокрема, за словами заступника міністра палива і енергетики, якщо Європа витратить на модернізацію української ГТС приблизно 1 мільярд доларів, то отримає можливість додатково імпортувати 30 мільярдів кубометрів газу на рік, а якщо витратить 2 мільярди, то отримає можливість збільшення транзиту на додачу до нинішніх потужностей на 60 мільярдів кубометрів на рік.
XS
SM
MD
LG