Доступність посилання

ТОП новини

Нова сесія парламенту: тон задаватимуть кандидати в президенти


Київ – Урядова коаліція та опозиційна фракція Партії регіонів лише під вечір 31 серпня спромоглися узгодити компромісний порядок денний першого дня роботи нової сесії Верховної Ради. Проте в разі негативного результату, не виключено, що депутати-регіонали таки вдадуться до блокування парламентської президії. Загалом, робота парламенту в передвиборний період навряд чи буде продуктивною.

БЮТ та Партія регіонів цілий день сперечалися щодо порядку денного роботи нової п’ятої сесії Верховної Ради. Проурядові сили прагнуть передусім розглянути кадрові питання – зокрема, призначити нових міністрів. Цю точку зору поділяє і спікер парламенту Володимир Литвин.

«Потрібно розглянути усі кадрові питання. Не може тривати так далі, коли у нас немає міністра фінансів, міністра оборони і міністра закордонних справ», – зазначив Литвин.

Натомість опозиціонери вимагають насамперед розглянути соціальні питання: підвищення мінімальної заробітної плати до 1500 гривень і мінімальної пенсії до 1300 гривень. В іншому разі обіцяють блокувати парламентську трибуну. БЮТ категорично заперечує, бо це, мовляв, може спровокувати інфляцію.

Відтак регіонали дали зрозуміти, що робота Верховної Ради буде заблокована. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович на запитання журналістів, чи буде блокуватися трибуна парламенту, запропонував їм відгадати з одного разу.

Регіонали таки протягли свій порядок денний

З огляду на суперечності керівництво парламенту і фракцій продовжило роботу погоджувальної ради. Врешті-решт керівники фракцій погодилися розглянути першим законопроект про підвищення соціальних стандартів. Коментуючи цю інформацію, перший віце-спікер Олександр Лавринович увиразнив позицію фракції Партії регіонів: ігнорування цього питання унеможливить подальшу роботу парламенту.

Депутат-регіонал Михайло Чечетов згодом в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що фракція Партії регіонів наполягатиме на позитивному розгляді питання. «Ми зі свого боку будемо примушувати і коаліцію, і Тимошенко, і уряд повернутися обличчям до потреб людей і захистити людей від цінової сваволі, – зауважив він. – Тому ми будемо використовувати весь широкий арсенал захисних функцій, щоб Верховна Рада про людей не забувала».

У разі, якщо законопроект не набере необхідної кількості і голосів, не виключено, що парламентська трибуна буде заблокована. Таким чином фракція Партії регіонів діяла під час роботи попередньої сесії.

Театралізація оживає, економіка вмирає

Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій вважає, що наближення виборів загострить конфлікти між політичними силами, а через це працювати депутатам буде складніше. Але блокування трибуни буде найбільш ходовою театральною акцією.

«Думаю, що восени протистояння між БЮТ і регіоналами матиме суто зовнішній вигляд, – каже депутат Парубій. – А насправді ключові рішення ними прийматимуться спільно. Зокрема, щодо тих питань, які стосуються президентських виборів».

Проте політолог Кость Бондаренко іншої думки. Він упевнений, що після історії з резиденцією «Межигір’я», яку уряд хоче забрати в екс-прем’єра Віктора Януковича, порозуміння між ним і Тимошенко є майже неможливим.

«Відомий вислів покійного Едварда Кеннеді про те, що за рік до будь-яких виборів вмирає економіка, – зазначив політолог. – У парламенті головною стане боротьба за трибуну з метою використати її на користь кандидатів у президенти, яких серед депутатів уже чимало».

Загалом і політики, і політологи у зв’язку з наближенням виборів передрікають складну роботу з низьким коефіцієнтом корисної дії.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG