Доступність посилання

ТОП новини

Будуймо мости! – «Європейські дні добросусідства» на західному кордоні України


Зустріч польської та української делегації над нейтральним Бугом
Зустріч польської та української делегації над нейтральним Бугом

Луцьк – Ще один міст дружби з’явився минулими вихідними між населеними пунктами української Волині та польської Люблінщини. Щоправда, був він лише понтонним і діяв упродовж одного дня . Однак на місці цього мосту незабаром повинен з’явитися черговий прикордонний перехід, що його зініціювали молодіжні громадські організації України та Польщі під час Форуму транскордонної співпраці.

Минулої суботи понад 5 тисяч людей перетнули кордон в районі між українським селом Кречів та польським Криловом. У цей час біля 835-го прикордонного знаку вперше на західному кордоні України, що пролягає через ріку Буг, відбулися «Європейські дні добросусідства».

З ініціативи львівської Академії Української молоді та Люблінської Фундації духовної культури пограниччя, підхопленої Всеукраїнською асоціацією молодих реформаторів і Волинським об’єднанням «Національний альянс», упродовж двох днів учасники Форуму обговорювали новітні транскордонні проекти та шляхи подолання труднощів у реалізації програм «Східного партнерства».

Почесними гостями форуму стали голова Представництва Європейської комісії в України Дірк Шюбель, посол Європарламенту Павел Коваль, посли, консули та радники посольств Польщі, Швеції, Нідерландів, представники міжнародних фондів «Відродження» та Конрада Аденауера.

Форум тривав з обох боків кордону, його безпосередніми глядачами і слухачами супутнього фестивалю стали селяни найближчих прикордонних сіл.

Наміри – доброзичливі, кордони – щільні

Місцеве населення могло пройти на урочистості до сусідньої країни через міст, споруджений військовими з польського Дембліна. Але вдавалося це далеко не всім. «Ми й зараз трохи розчаровані, що не могли розгледіти добре місцевість на тому боці кордону. Живемо тут поряд, чуємо часто дзвони костелу. І хотіли б туди потрапити – але не маємо закордонного паспорта. Вони до нас вільно йдуть, а ми туди – не маємо права…», – скаржилися журналістам українські селяни.

Втім, і з польського боку навіть у день фестивалю були незадоволені пропускним режимом люди. Пан Стефан думав, що до України цього дня можна потрапити без закордонного паспорта. Однак його не пустили польські прикордонники. «А я там (в Україні) народився, але опісля ніколи не був, – зауважив пан Стефан. – Маємо мати закордонні паспорти, і невідомо, коли такий порядок зникне».

Директор Секретаріату міжнародної програми Єврорегіон «Буг» Галіна Грабарчук наголосила, що уявляє, наскільки ущемлені в правах українці, котрим на додачу до закордонного паспорта потрібна ще й досить дорога для багатьох віза. Тож, як зазначив один із організаторів, керівник Фундації духовної культури пограниччя Стефан Батрух, «акція буде порожніми словами, якщо ми не зможемо переконати наших урядовців аби вони пішли нам назустріч, і своєю компетенцією зробили так, щоб люди, котрі хочуть зустрічатися під час таких днів добросусідства, могли перетинати кордон у спрощений спосіб».

«Буг повинен об’єднувати, а не ділити»

Саме заради того, щоб підштовхнути урядовців до вирішення питання полегшеного перетину кордону та зрівняти прикордонне населення України у правах із польським населенням, учасники Форуму провели гарячу дискусію. На зустрічі йшлося про те, що ще до вступу Польщі до Шенгенської зони на кордоні Німеччини з Польщею існували 70 переходів, а на аналогічному кордоні України з Польщею нині – тільки 10. А також про невелику кількість польських консульств, котрі працюють із перевантаженням, видаючи візи українцям. Представники Волинського та Люблінського самоврядування звітували про екологічні програми, реалізовані в рамках Єврорегіону «Буг» – одна з них, із утилізації хімічних відходів у районі Бугу, добігає кінця.

Учасники Форуму напрацювали Крилівську декларацію Добросусідства із закликом потурбуватися про те, щоб новий кордон Євросоюзу по Бугу не став кордоном нового розмежування. Згодом на польському боці відбулася спільна молитва українців і поляків за участю православних, католицьких і греко-католицьких священнослужителів. На закінчення молитви відбулася урочиста церемонія вручення статуетки Капітули польсько-українського поєднання, що зроблена у вигляді маку та волошки. Номінантами стали два молодих історика – українець Ігор Іллюшин та поляк Ґжеґож Мотика – за дослідження важких моментів українсько-польських стосунків.

Дякуючи за нагороду, доктор історичних наук, професор Київського славістичного університету Ігор Іллюшин зазначив: «Я сподіваюся, що буде побудована така історична концепція взаємин між українцями й поляками, яка не ображатиме жоден із народів. Робитиму все для того, щоб таку концепцію створити».

Учасники Форуму на польському острові Крилів встановили обеліск із посланням Папи Івана Павла ІІ: «Необхідно подолати бар’єри та недовіру, щоб спільно будувати гармонійне та мирне життя». Місце обеліску символічно знаходиться на півдорозі між Сагринню у Польщі та Павлівкою в Україні, де більше ніж півстоліття тому в міжетнічних конфліктах загинули українці і поляки.

(Луцьк – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG