Доступність посилання

ТОП новини

Президент Молдови залишає посаду


Президент Молдови Володимир Воронін заявив, що переходить працювати до парламенту як депутат. Про це повідомляють російські й західні ЗМІ.

«Я, як голова Партії комуністів, не збираюся в цей критичний для країни і нашої партії час залишатися у досить сумнівному і двозначному становищі виконувача обов’язків президента», – заявив Воронін.

Згідно з Конституцією Молдови, виконувачем обов’язків глави держави до обрання нового президента має стати спікер парламенту Міхай Ґімпу.

Володимир Воронін обіймав посаду президента два терміни поспіль. Після парламентських виборів, які пройшли в квітні цього року, його кандидатура на посаду глави держави не пропонувалася. Воронін продовжував виконувати обов’язки глави держави, оскільки депутатам не вдалося обрати нового президента.

Після ще одних парламентських виборів у Молдові комуністи втратили більшість у парламенті. Чотири прозахідні партії об’єдналися в коаліцію, якій проте бракує голосів, щоб обрати президента.

Комуністи від переговорів з коаліцією відмовилися. Якщо голосування з кандидатури президента провалиться двічі (через нестачу голосів), то парламент розпустять, а потім призначать нові вибори.
XS
SM
MD
LG