Доступність посилання

ТОП новини

Росія дає свій прогноз ціни на транзит газу через Україну


ВАТ «Газпром» прогнозує зростання вартості транзиту газу територією України в 2010 році на 50-58%, порівняно з поточним роком – до 2,56-2,7 доларів за тисячу кубічних метрів на 100 кілометрів.

Про це заявив офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов.

«Тариф на транспортування газу територією України визначається за формулою, закладеною у контракті. Залежно від цін на нафту, значення тарифу може бути різним. На даний момент прогноз «Газпрому» на наступний рік – 2,56-2,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів», – сказав він.

При цьому Купрянов додав, що «реальна величина тарифу визначатиметься у міру появи фактичних даних щодо ціни мазуту, газойля і природного газу в опорний період».

Сьогодні Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко спростувала інформацію про зниження в 2010 році транзитної ставки.

«З 1 січня істотно підвищується вартість транзиту російського газу територією України до Європи. По суті справи, це за всі 18 років буде перше достатньо істотне підвищення – на 65-70% залежно від того, якою буде ціна на нафту», – сказала голова уряду.

Прем`єр наголосила, що Україна і Росія чітко виконують умови контракту про постачання і транзит російського природного газу. «Обидві сторони – і Україна, і Росія – переконані, що на Різдво не буде цих традиційних «штучок», які завжди були разом з кризами в газовій сфері. Все пройде достатньо спокійно, і на основі існуючих контрактів», – пояснила вона.
XS
SM
MD
LG