Доступність посилання

ТОП новини

Стан дітей, які отруїлися у Джанкої, поліпшується


Джанкойська центральна районна лікарня переповнена дітьми, постраждалими внаслідок масового отруєння, 4 вересня 2009 року.
Джанкойська центральна районна лікарня переповнена дітьми, постраждалими внаслідок масового отруєння, 4 вересня 2009 року.

Сімферополь – Стан здоров’я дошкільнят, шпиталізованих наприкінці минулого тижня у кримському місті Джанкої, поліпшується. За даними органів охорони здоров’я більша частина дітей уже виписалися з лікарні. За останні кілька днів близько двох сотень вихованців кількох дитячих садків Джанкоя потрапили до місцевої лікарні з попередніми діагнозами гастроентероколіт і гостра кишкова інфекція.

За даними на вечір неділі, у лікарні Джанкоя на лікуванні перебували близько 80 дітей, ще трохи більше 110 –вже виписали. Загалом до медустанови потрапили майже дві сотні малюків віком від 1 року 9 місяців до 7 років. Виписані діти продовжують лікування вдома під спостереженням лікарів. Медики стверджують, що батьків забезпечують усією необхідною інформацією з догляду за дитиною, а також розповідають про те, якої дієти мають дотримуватися дошкільнята.

За повідомленням лікарів, стан дітей, які залишаються в лікарні, в основному оцінюється як легкого ступеня тяжкості. Захворювання дітей проявами гострого гастроентероколіту спостерігалися у вихованців 8 з 9 дитячих садочків міста Джанкоя. Як виявилося, перша дитина з симптомами отруєння потрапила до лікарні ще 1 вересня, хоча масовими випадки захворювання стали за 2 дні.

Починаючи з 3-4 вересня у Джанкої було створено 5 мобільних бригад медичних працівників, які проводили огляди дітей вдома, згодом їхня кількість зросла до 33. Для розслідування цього надзвичайного випадку за дорученням Кабінету Міністрів України була створена міжвідомча комісія на чолі з міністром охорони здоров’я Василем Князевичем, який минулої п’ятниці прибув до Криму. Також Джанкойська міжрайонна прокуратура за фактом отруєння дітей порушила і розслідує кримінальну справу.

Не пийте, дітки, кефір…

За повідомленням першого заступника головного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, причиною масового отруєння дошкільнят став кефір, що постачався з молокозаводу Генічеська Херсонської області. Вона розповіла учора, що кефір був єдиним продуктом, який перед вживанням дітьми не проходив термічну обробку. Саме тому підозри медиків із самого початку лягли саме на нього.

Людмила Мухарська повідомила, що кефір був інфікований збудником дизентерії того ж самого виду, який виявили у хворих дітей. За її даними, роботу Генічеського молокозаводу зупинили в ніч із 3 на 4 вересня – тобто, одразу після початку надходження дітей до лікарень Джанкоя. Зараз там працюють фахівці, які з`ясовують, яким чином збудник інфекції міг потрапити в продукт.

Медики також повідомили, що кефір із цього підприємства надходив не лише до Джанкою, а й до інших міст Криму і Херсонської області. Проте поки що в інших регіонах спалахів захворювань не зафіксовано. Водночас, як сказав у Джанкої заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Юрченко, в уряді мають намір «обговорити питання, чи потрібен взагалі кефір» у переліку продуктів для дітей у дитячих садках.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG