Доступність посилання

ТОП новини

Партнерство Польщі та України є шорами для Росії і Німеччини (європейська преса)


Прага – У європейській пресі публікується чимало матеріалів про українсько-польську співпрацю, у зв’язку з дводенним візитом Президента України до Варшави. Окрім закликів самих польських експертів і політиків до зміцнення стосунків між Києвом і Варшавою, у європейських газетах з’явилися інформації про висловлювання президента Польщі Леха Качинського, який бачить велике стратегічне значення в польсько-українській співпраці. Чимало оглядачів також прогнозують, що нові заяви російського президента щодо газової співпраці з Україною свідчать про велику політичну гру Москви не лише щодо Києва, але й стосовно Європи. Деякі європейські видання також наголошують, що не лише Росія, але й Україна та Білорусь понесли величезні втрати у Другій світовій війні.

Польська «Жечпосполита» цитує слова польського президента Леха Качинського, який критикував під час зустрічі з Президентом України висловлювання російського президента – в нещодавньому листі до поляків, переважно про стратегічну німецько-російську співпрацю «були сказані слова про стосунки між двома державами (ані Україна , ані Польща там не названі), які мають стати основою великої чи також нової Європи», Качинський у понеділок. І тут же «Жечпосполита» наводить слова президента Качинського, також сказані ним під час візиту Президента Ющенка до Варшави, про необхідність «зберегти стратегічну співпрацю між Польщею та Україною».

Словацьке видання «СМЕ» конкретизує переговори між Качинським і Ющенком у Варшаві і наголошує таким заголовком: «Качинський: Партнерство Польщі та України має утримати в шорах німців і росіян». На думку Леха Качинського, пише «СМЕ», «Європа має орієнтуватися на багато стратегічних партнерств, а не на домінування. Тому, як вважає польський президент, польсько-українська співпраця є у цьому плані дуже важлива, що й випливало з його слів, сказаних у понеділок під час зустрічі з Віктором Ющенком».

Впливова «Файненшел Таймз» вважала за потрібне, навздогін за візитом Володимира Путіна до Польщі і до дискусії про Другу світову війну і про роль пакту Молотова-Ріббентропа, надрукувати репліку глави місії України при Євросоюзі Андрія Веселовського. У ній український дипломат зазначає, що сьогодні Росія не може брати на себе вирішальну роль стосовно оцінки втрат народів колишнього СРСР у Другій світовій війні і наголошує, що «це не лише Росія і вклад її патріотів у часи комуністичного режиму, що заслуговує на повагу, але й Білорусь, яка втратила більшу частину свого населення, а українські втрати нараховують майже 10 мільйонів». Андрій Веселовський також пише на сторінках «Файненшел Таймз», що «нинішня позиція Росії викликає запитання, бо тут намагаються уникнути відповідальності за довоєнну співпрацю радянських правителів із нацистами».

Австрійська «Ді Прессе» попереджає про наростання неспокою «напередодні нової газової суперечки між Україною та Росією». Видання інформує про наказ президента Росії російському «Газпрому» не йти на поступки Києву у підвищенні ціни за транзит російського газу через Україну до Європи. «Ді Прессе» також цитує представника «Нафтогазу України», який нагадує всім, що «зміна вартості транзиту закладена в основному договорі з Росією», бо «росте ціна на газ, який постачають до Європи і має підвищуватися вартість транзиту». Австрійська газета нагадує, що кожна така суперечка між Києвом і Москвою оберталася потім проблемами з постачанням газу до Європи.

Російська «Нєзавісімая газєта» не виключає, що справжньою причиною розпорядження президента Медведєва «Газпрому» щодо «жорсткої позиції» стосовно намагання Києва переглянути великий газовий договір від 19 січня 2009 року є розбіжності між президентом Росії і її прем’єр-міністром. Газета також не виключає, з посиланням на аналітиків, що це може бути частиною «якоїсь політичної гри», за якою проглядається ще одне намагання «переконати Європу в тому, що Україна – ненадійний транзитер». Тим більше, як пише «Нєзавісімая газєта», що глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив у понеділок про своє бачення виходу Європи з кризи, агітував про важливість газогону «Набукко» і зовсім не згадав про російський проект «Північний потік». Це ж, як пише «Нєзавісімая газєта», ставить питання «про пріоритети у партнерстві Росії з ЄС» і занепокоєння у Москві.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG