Доступність посилання

ТОП новини

Львівський форум видавців – піар для політиків


У переддень книжкового форуму у Львові. 9 вересня 2009 р.
У переддень книжкового форуму у Львові. 9 вересня 2009 р.

Львів – У Львові сьогодні розпочинається 16-й форум видавців. Чотири дні Львів перетвориться на книжкову столицю. У програмі заплановані 450 заходів – презентації, круглі столи, літературний фестиваль, вечори поезії і театральні дійства.

У переддень форуму у Палаці мистецтв кипіла робота: видавці облаштовували торговельні місця, виставляли книжки на полицях. Запах свіжовиданих книг, львівської кави, який доходив з кав’ярень, і осіннього повітря просто полонив. Чотири дні лише інтелектуальні розмови про нові книжки, авторів і літературні дискусії, можна спілкуватись про поезію і послухати поетів! Але це мрії.

Форум видавці і українські політики

Форум видавців без політики не обійдеться. Вкотре в передвиборний період українські політики використовують львівське книжкове свято для власного піару. Для популяризації української книжки вони мало що реального роблять. На одного громадянина України у рік припадає менше однієї книжки. У Європі – 4.

Відкриватиме форум Президент, а це значить, перекриті львівські вулиці Львова, незручності при пересуванні містом, вхід у Палац лише через рамки і за спеціальною акредитацією, а головне – зміщення усієї програми заходів форуму. Як наслідок, усі залежні від візиту першої особи держави. Навіть почесний гість форуму, автор світових бестселерів, письменник з Норвегії Юстейн Ґордер. Інтерв’ю з ним для журналістів змінюють у часі чи не щогодини. А роман про історію філософії «Світ Софії» цього письменника прочитали 30 мільйонів читачів у 53-х країнах світу. Ґордер презентуватиме у Львові новий роман «Замок у Піренеях».

Ще через одного з кандидатів у президенти прикрість спіткала заступника редактора сайту «Телекритика» Лесю Ґанжу. Вона заздалегідь забронювала місце у готелі. Але раптом під час засідання журі форуму їй зателефонували і повідомили, що її не поселять.

«Мені організатори сказали, що немає місця в готелі «Відень», я мушу віддати свій номер, бо у ньому житиме Яценюк, його дружина і донька. Мене це просто обурило, людина ще не при владі, а вже такі речі», – каже заступник редактора сайту «Телекритика». Уже після дзвінків кореспондента Радіо Свобода, усі говорили, що це випадковість і про Яценюка не було й мови.

Знакові події можуть залишитись поза увагою

У програмі заходів на одну годину припадає 5-10 презентацій чи інших подій. Відтак кожному доведеться обирати щось для себе. І чимало знакових презентацій і цікавих авторів можуть залишитись поза увагою.

Поважних західних письменників Львів не приваблює. За словами Президента форуму видавців Олександри Коваль, місто мало б запровадити грошову премію для відомих літераторів, як це прийнято у світі. Кілька років поспіль у Львові хотіли б бачити Мілорада Павича, Салмана Рушді, Орхана Памука, але для таких авторів потрібні натовпи читачів. А для цього книжки цих письменників мали б перекладатись в Україні, видаватись великими накладами.
Літературна зірка їде у ту країну, де її читають і знають, але аж ніяк не з культурно-просвітницькою місією, наголошує Олександра Коваль.

Надія Степула і Павло Вольвач презентуватимуть поетичні збірки

На книжковому ярмарку представлені більше 600 українських і 20 іноземних видавництв і книготорговельних структур. Звісно, кожен привіз багато книг і хоче їх продати, дехто на форумі має прибуток за увесь рік. Адже, попри те, що видавці кажуть, що українці читають мало, книжки на львівському форумі купують.

Оренда виставкових площ на ярмарку – найдорожча в Україні ( чотири дні торгівлі від 2 до 4 тисяч гривень за місце), і тому дехто з приватних видавців відмовився від участі у форумі.

Марина Олександрович та Інна Віротченко з видавництва «Факт» розповіли, що економічна криза таки вплинула на книговидання, оскільки попит на книжку впав, бо таки вона не є першою необхідністю для людини. Водночас, збільшилась кількість цікавих авторів. Видавництво потішить читачів поетичними новинками. У розділі «Зона Овідія» вийшли три поетичні збірки Надії Степули «Сім дощів», Павла Вольвача «Триб» і Тараса Федюка «Горище». Це поезія для вибагливого й інтелектуального читача, і що, особливо приємно, двоє поетів, які презентуватимуть у суботу свої книжки у Львові, – Надія Степула і Павло Вольвач – журналісти Радіо Свобода.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG