Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний фестиваль церковного дзвону проходить у Дніпропетровську


У міжнародному фестивалі церковного дзвону, котрий сьогодні розпочався у Дніпропетровську, беруть участь майстри дзвону з усієї України, а також із Кишинева, Мінська та Москви.

На фестиваль брибули, як професіонали, так і початківці.

На центральних вулицях Дніпропетровська проходять майстер-класи провідних дзвонарів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У рамках фестивалю вулицями міста возять справжню пересувну дзвіницю: машина з дзвонами та дзвонарями зупиняється у найбільш людних місцях, аби всі охочі могли розгледіти дзвони і власноруч спробувати вибити простеньку мелодію.

Власне професійні дзвонарі змагатимуться упродовж двох днів і в іншому місці – на Монастирському острові посеред Дніпра, біля Свято-Миколаївського храму – де гарна акустика.

Дзвонарі кажуть: церковний дзвін – це не музика на дзвонах, а молитва у бронзі. Розповідають, що використовувати дзвони у храмах на сучасних українських теренах почали багато століть тому. Примітно, що дзвонарями могли бути і жінки, і чоловіки. За радянських часів багато чого було втрачено, відійшли у небуття і деякі секрети виконання, і хитрощі майстрів-ливарників.

Учасники цьогорічного фестивалю виконуватимуть програму традиційних загальноцерковних, місцевих та авторських дзвонів. Переможці отримають дипломи, пам’ятні медалі та призи.

Фестиваль «Дніпропетровський дзвін» заснували чотири роки тому. Він покликаний сприяти відродженню духовності й підвищенню майстерності дзвонарів.
XS
SM
MD
LG