Доступність посилання

ТОП новини

Представник парламенту в КСУ: Рада повернеться до закону про комісії


Постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Анатолій Селіванов прогнозує, що парламент повернеться до розгляду закону про тимчасові слідчі комісії, незважаючи на те, що КСУ визнав його неконституційним.

За його словами, КСУ визнав даний закон неконституційним не по суті, а через відсутність необхідних реквізитів та підпису голови парламенту.

«Тобто, виходить, дехто може подумати, що вже не можна ухвалювати аналогiчний закон... але ж вiн був визнаний неконституцiйним не по сутi – чи вiдповiдає вiн Конституцiї, а за реквізитами. I в цьому питаннi виникає велика колiзiя i велика проблема», – додав Селiванов.

Реквізити, за словами представника парламенту в Конституційному Суді, мають допоміжне значення, а не основне, і такі формальні ознаки не стосуються конституційної процедури. «Якщо таким шляхом йти, то треба перевіряти кожен документ, чи є там кома, і чи підпис відповідає дійсному стану», – сказав він. Селіванов зауважив, що ці питання не стосуються порядку конституційного контролю.

«Це зовсім інший порядок – оформлення документів. Якщо це введено вже в ряд конституційності, то, безумовно, треба над цим замислитись», – сказав він.

Конституцiйний Суд сьогодні оголосив рiшення про визнання неконституцiйним повнiстю закону «Про тимчасовi слiдчi комiсiї, спецiальну тимчасову слiдчу комiсiю i тимчасовi спецiальнi комiсiї Верховної Ради України» на пiдставi того, що була порушена конституцiйна процедура набуття цим законом чинностi.

Цей закон, зокрема, регламентував діяльність спеціальної слідчої комісії Верховної Ради, яка, відповідно до статті 111 Конституції, проводить розслідування обставин вчинення Президентом державної зради або іншого злочину в рамках процедури імпічменту.
XS
SM
MD
LG