Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі технології президентських виборів 2010


Гості: віце-президент Української ліги у зв’язках із громадськістю Денис Богуш та директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Насамперед я хотіла б запитати у Вас: от коротке визначення слова «політтехнологія» для людей.

Віталій Бала:
Якщо не дуже так вдавати з себе розумного, як то люблять фахівці, вони начитаються розумних книжок, потім говорять розумними словами, як їм здається, не розуміючи змісту тих слів,

Віталій Бала(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
так от, я хочу сказати, що політологія – це насправді сфера діяльності, яка має одну головну мету: це зробити більш ефективною комунікацію замовника з виборцем. Тобто, спростити той шлях донесення меседжу чи тих конкретних програм, ідей до тих людей, які мають мало того, що їх сприйняти, вони мають з ними погодитися і піти проголосувати.

Оце так, якщо коротко.

- Визначення Дениса Богуша відрізнятиметься чи ні?


Денис Богуш:
Я не буду академічні визначення робити. Але я хочу сказати, що політтехнології – це такі технології, які застосовуються в політиці. І люди, які роблять такі дії, вони називаються політтехнологами.

Все дуже просто.

Віталій Бала: Ще є один момент.

Насправді є різниця між політтехнологією і технологією в політиці. Бо технологія в політиці – це ширше поняття. Крім політичних моментів там ще можуть бути військові, дипломатичні, культурні і так далі, але все рівно досягти результату у сфері політики.

- В Україні слово «політтехнологія» має у сприйнятті мас негативний відтінок. Можливо, через чорний піар чи ще щось.

Ми спробуємо зараз поговорити про те, що матиме позитив. Так?


Віталій Бала: Я Вам скажу, чому. Тому що вже десь останніх 5 років не тільки в Україні, а й у світі існує два основних міфи.

Міф конспірології – це змова всіх проти всіх. Умовно кажучи, навіть усі військові конфлікти виникали, тому що була якась змова: США там вирішували, там вирішувала Росія в конкретному випадку.

І другий міф – це міф політтехнологій, міф політтехнологів, ніби вони якісь чарівники, вони все насправді вирішують.

Політтехнології – це такий політконсалтинговий ланцюг, кандидат-політичний іміджмейкер-виборець, де політичний іміджмейкер висувається от на цьому місці. У цьому варіанті він стає тією людиною, яка вирішує всі ці питання.

- Які технології будуть на цих виборах, які починаються за місяць, найбільш затребуваними?

От переді мною лежить ціла така презентація, підготовлена Денисом Богушем і його агентством. І от коротко, що саме?


Денис Богуш: Потрібно розрізняти технології, які під час виборів використовуються, і ті, які використовуються у поміжвиборний період.

- Будемо вважати, що ми зараз вже у виборах.

Денис Богуш: Є три такі методи, які дуже ефективні. Це ключове повідомлення, якийсь салоган, який є вершиною айсбергу цих меседжів. Потім позиціонування, тобто твоє місце серед інших політиків і твої сильні й слабкі сторони. Та політична реклама. Ця політична реклама може бути на телебаченні, вона дуже ефективна зараз. Вона може бути на біг-бордах, на якихось буклетах…

- І ми можемо сказати, що найкраще, коли ці всі три переплітаються.


Денис Богуш: Так.

Денис Богуш
Денис Богуш: В Україні дуже добре працює така технологія англійська, до речі, як передвиборчий тур.
І ще є безпосереднє спілкування з виборцями. Тобто, в Україні дуже добре працює така технологія англійська, до речі, як передвиборний тур. Кандидат приїжджає до регіонів і безпосередньо спілкується з людьми. Тобто, це найефективніша технологія поряд з політичною рекламою і позиціонуванням.

- Казав мені один знайомий політтехнолог: я не можу говорити, бо я в процесі. А Ви в процесі?


Віталій Бала: В процесі.

- А Ви?

Денис Богуш: В процесі.

- Якщо не секрет, з ким?

Віталій Бала: Секрет.

Денис Богуш:
Секрет.

- Я чому запитала, бо цікаво те, яку політтехнологію, взагалі що саме ви вважаєте найефективнішим?

Віталій Бала: Я хотів би до того добавити, про що сказав Денис, як у моєму визначенні. Це є так звані інтегровані політичні інформаційні комунікації. Тобто, це мова йде про те, що з різних сторін в одну точку б’ють, щоб донести той конкретний меседж, про що казав Денис, і як змусити людей у це повірити.

Але насправді в сучасній Україні є три основних типи ведення кампанії політологічні.

Перший тип – це те, що я говорив, політконсалтинговий, тобто висунути вперед і в ланцюжку кандидатів свого типу, скажімо, такого політичного маркетингу-менеджменту.
Віталій Бала: Будуть використовувати тип адміністративно-командний. Це будуть застосовувати в конкретних регіонах, особливо в сільській місцевості, де є вплив на людей.

Другий тип – це такий основний, який, безумовно, будуть використовувати, це тип адміністративно-командний, про що ми завжди говоримо. Головним ресурсом тут є реальна влада. Це, очевидно, будуть застосовувати в конкретних регіонах, особливо в сільській місцевості, де є вплив на людей.

І третій – це партійний, коли будуть підключатися партійні організації. І там, де вони постійно працюють, то це також буде досить ефективно.

Це три такі загальні основні типи. Все решта на них буде нанизуватися, те, що говорить Денис: і позиціонування, і представлення…

- Ви сказали стосовно другого, що буде використовуватися в регіонах і реальна влада... Хіба він зараз не використовується?


Віталій Бала: Він використовується. Тільки не завжди він може спрацювати, бо я ще раз хочу наголосити: головний ресурс цього типу ведення виборчої кампанії – це реальна влада.

Не просто, що я є губернатор чи мер, а він має мати реальну владу в цьому регіоні чи в цьому місті, тільки тоді він зможе застосовувати цей адміністративний…

- Тобто, все-таки йтиметься про використання адміністративного ресурсу.

Віталій Бала: Безумовно. На це й розраховано. Як і раніше робили: підбирались губернатори, коли призначали без погодження з Кабміном, вибудовувалася вертикаль якраз під президентські вибори.

- Наскільки цього року адміністративний ресурс буде впливовим під час цих виборів, зважаючи на те, що, скажімо, одні працюють за одних, в різних регіонах адмінресурс так само на різних кандидатів…?

Віталій Бала: Ми вже не будемо мати ефект, коли було при Кучмі, коли є президент, тоді всі вишикуються в одну лінійку і підтримують владу, а опозиція не має там можливості цей адміністративний ресурс використовувати.
Віталій Бала:
Для слухачів третій раз повторюю: у тому регіоні, де буде реальна влада, він буде працювати.

Єдина різниця в тому, що в кожному регіоні, можливо, той, хто буде мати ту реальну владу, буде орієнтований на іншого кандидата.

Ми вже не будемо мати, умовно кажучи, ефект, як було при Кучмі: є президент, всі шикуються в одну лінійку і підтримують владу, а опозиція не має там можливості цей адміністративний ресурс використовувати.

Денис Богуш: Особливістю цієї кампанії буде досить цинічна фальсифікація результатів виборів на місцях, досить цинічний підкуп виборців і членів комісій.
Денис Богуш:
Я хотів би наголосити, що особливістю цієї кампанії буде досить цинічна фальсифікація результатів виборів на місцях, досить цинічний підкуп виборців і членів комісій.

Ці тенденції в багатьох регіонах уже досягли таких масштабів, що аж жах бере!

Є біля 20 основних методів фальсифікацій результатів виборів. Я думаю, що всі ці методи фальсифікацій будуть залежно від регіону якимось чином застосовуватися на виборах.

- Ваш штаб готує такі фальсифікації чи це ви готуєте людей, що інша буде фальсифікувати?

Денис Богуш: Для таких фальсифікацій потрібно підготувати команду, щоб на межі всіх цих методів стояв захист. Це дуже важливо…

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG