Доступність посилання

ТОП новини

Вибори-2010 очима експертів: дорогі, нечесні, безрезультатні


Агітаційний намет, Київ, 15 вересня 2009 р.
Агітаційний намет, Київ, 15 вересня 2009 р.

Київ – Нинішні президентські перегони в Україні можуть стати найдорожчими за час незалежності, але на ситуацію в державі практично не вплинуть, вважають провідні українські політтехнологи. Також фахівці прогнозують у 2010 році найбільшу кількість фальсифікацій і найменшу явку виборців.

Останні опитування центру соціальних досліджень «Софія» свідчать: найбільш реальні шанси перемогти у президентській кампанії мають, відповідно, Віктор Янукович, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк. До другої групи кандидатів, із незначними шансами на перемогу, фахівці зараховують Сергія Тігіпка, Володимира Литвина, Петра Симоненка та нинішнього Президента Віктора Ющенка.

За словами експертів, поглиблення кризи може змінити позиції учасників, зменшивши рейтинги Тимошенко і Януковича.

«У всіх кандидатів один спонсор»


Проте незалежно від того, хто переможе, результати виборів практично не вплинуть на ситуацію в країні, оскільки за всіма кандидатами стоїть один спонсор – великий український капітал, говорить віце-президент Української ліги зв’язків із громадськістю Денис Богуш.

«Вартість виборчої кампанії-2010 для всіх політичних сил складе близько 1 мільярда доларів. В Україні є принаймні п’ять осіб, готових заплатити за всіх кандидатів одразу, влаштувавши таку собі шахівницю. Багато хто з олігархів так і робить, маючи в кількох політичних силах своїх людей», –зазначає Богуш.

Непрямими підтвердженнями цього процесу Денис Богуш називає нещодавні публічні зустрічі Тимошенко й Ахметова, використання Віктором Януковичем послуг політтехнологів, які обслуговують Республіканську партію США, співпрацю колишньої команди Кучми як із Тимошенко, так і з Яценюком.

Тож, незважаючи на велику кількість кандидатів, українці цього разу фактично позбавлені вибору, вважає політтехнолог Сергій Гайдай.

«Якщо і є кандидати не від великого капіталу України, то вони непомітні, – каже він. – Цей дефіцит кандидатів буде виражено у найнижчій за весь час виборів Президента явці на виборчі дільниці».

Технологія майбутнього – фінансування кандидата за внески виборців

За словами політтехнолога, єдиний з кандидатів, хто порушує загальну закономірність, це Анатолій Гриценко. Він будує свою кампанію на особистих контактах із виборцями, і має намір отримати кошти на перегони від них, а не від великого бізнесу. Однак незрівнянно більше шансів на майбутніх виборах все ще матимуть ті, хто за старою схемою візьме валізу грошей в олігарха і роздасть людям, вважає Гайдай.

Попри це, ставка на гроші та технології є дедалі менш результативною: через надмірну політрекламу українські виборці виробили імунітет до неї. Приміром, останні три місяці кампанія Арсенія Яценюка була найактивнішою, проте за цей час він лише втрачав рейтинг. Тоді як Віктор Янукович наразі економить кошти, проте залишається лідером перегонів, зазначає директор Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко. На його думку, українці очікують на нових і сильних лідерів, але вони з’являться лише за умови зміни старої схеми фінансування перегонів.

«Без змін методів фінансування, відмови від родового зв’язку з капіталом, український політикум не змінити. Спроби є, але поки що невдалі», – зазначає директор Центру політичного аналізу «Пента».

Він каже, що кандидати мають брати приклад із Барака Обами, який зібрав рекордний за історію США передвиборний бюджет за рахунок приватних внесків та добровільних прибічників – ця схема має назву «фандрайзинг».

Фальсифікації – тест на суспільну зрілість

Проте в Україні файндрайзинг спрацює не раніше парламентських виборів 2012 року. А цього разу в основу будуть покладені фальсифікації. На думку Дениса Богуша, вони сягнуть рекордного рівня за всю історію виборів в Україні. Серед найбільш імовірних політтехнолог називає нищення урн із бюлетенями, вкидання додаткових бюлетенів до або під час підрахунку голосів і традиційні сфальшовані протоколи. Але головним хітом виборчого сезону 2010 Денис Богуш називає підкуп виборця. Деякі штаби планують платити 100 гривень за кожен голос, якщо виборець надасть їм фото бюлетеня з галочкою біля прізвища потрібного кандидата.

Говорять про це й інші експерти. Зокрема, Володимир Фесенко, який називає цю технологію тестом на зрілість для українського суспільства. Якщо люди згодяться масово продавати свій голос – це означатиме кінець демократії в Україні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG