Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Москаль у наступі: політична доцільність чи боротьба з криміналітетом?


Генерал міліції Геннадій Москаль, 2008 р.
Генерал міліції Геннадій Москаль, 2008 р.

Сімферополь – У суботу виповнюється місяць з дня повернення генерала міліції Геннадія Москаля до Криму. Тут на посаді начальника Головного управління МВС України в автономії він розгорнув активну боротьбу з криміналітетом. Щодня міліцейська прес-служба повідомляє про нові викриті факти зловживань чиновників, нові відкриті кримінальні справи та нові резонансні арешти високопосадовців. Проте, чимало кримських політиків переконані – генерал Москаль, який є народним депутатом України і входить до складу проурядової парламентської більшості, реалізує політичне завдання.

Минулого тижня генерал Москаль закликав перших осіб України не приймати керівників кримського парламенту та уряду – членів Партії регіонів, заявивши, що вони пов’язані з криміналітетом. Днями міліція заарештувала віце-мера Сімферополя, висунуту теж Партією регіонів. А нещодавно кримські міліціонери пікетували сімферопольську мерію, де також керують «регіонали». Геннадій Москаль таке принципове ставлення правоохоронців до членів цієї політичної сили пояснює лише входженням до її складу «кримінальних активістів». Втім, він каже, що його ставлення рівне до всіх політичних сил півострова.

Олександр Мельник, 18 вересня 2009 р.
Нещодавно Геннадій Москаль звернувся до лідерів одразу кількох партій з проханням відкликати зі складу Верховної Ради автономії депутатів, пов’язаних з криміналітетом. При цьому він назвав як «регіоналів», які підтримують нинішнє керівництво парламенту автономії, так і представників інших політичних сил від опозиції. Серед названих – соратники Гриценка Олександр Мельник та Ігор Лукашов, а також «союзівець» Микола Котляревський і члени Блоку Куницина Рувім Аронов та Сергій Казаченко, які виступали проти спікера.

Геннадій Москаль також повідомив, що написав листа лідеру ПСПУ Наталії Вітренко, в якому покритикував її за «неправильний підбір і формування партійних списків». Він нагадав їй про кількох заарештованих нещодавно міліцією депутатів місцевих рад від Блоку Вітренко. Виглядає, що від Геннадія Москаля «страждають» не тільки «регіонали».

Політика таки присутня?

Григорій Йоффе, 2009 р.
Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко, проти якого, як вважають місцеві оглядачів, усе ж був спрямований головний удар Геннадія Москаля, весь цей місяць жодного разу не коментував дії кримської міліції. Але його соратники дуже різко критикували генерала і називали діяльність його підлеглих «політично вмотивованою». Радник спікера і член президії місцевого парламенту Григорій Йоффе відзначив не тільки політичний аспект дій і заяв начальника міліції автономії: «Це, насамперед, руйнування правової свідомості кримчан, удар по принципу презумпції невинності».

Втім, експерти кажуть, що, хоча Геннадій Москаль дає чимало підстав говорити про політичні мотиви дій міліції, усе ж саме він дав поштовх у розслідуванні багатьох старих резонансних справ, як наприклад, убивство віце-прем'єра кримського уряду Олександра Сафонцева.

Андрій Іванець, 2007 р.
В інтерв’ю Радіо Свобода кримський аналітик Андрій Іванець заявив, що місячне перебування на новій посаді в Криму Геннадія Москаля було «дуже резонансним і видовищним». І хоча деякі піар-заходи, як наприклад, пікетування міліціонерами мерії, були зайвими, усе ж, як відзначив аналітик, ця діяльність генерала була дуже результативною і вже можна говорити про «перші серйозні успіхи з наступу на корупцію і кримінал у Криму».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG