Доступність посилання

ТОП новини

Фонд держмайна продовжує приватизацію Одеського припортового


Фонд державного майна заявив у п’ятницю, що отримав висновки Міністерства юстиції, за якими він і далі має правові підстави проводити конкурс для приватизації Одеського припортового заводу, незважаючи на указ Президента з цього приводу.

Як мовиться в повідомленні, за висновками Мін’юсту, цей указ не зупиняє вже розпочатий Фондом держмайна процес приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод», бо закон «Про приватизацію державного майна» надає Фондові право самостійно здійснювати таку приватизацію незалежно від наявності чи відсутності рішення уряду про затвердження переліку об’єктів, які можуть бути приватизовані.

Що ж до рішень судів, які, за повідомленнями, забороняють проведення конкурсу, то Фонд держмайна заявляє, що на кінець робочого дня в п’ятницю не отримав жодного з таких рішень. Про свої дії відносно таких рішень, «якщо вони справді існують», Фонд повідомить, коли отримає їх, мовиться в заяві.

Раніше в п’ятницю повідомляли, що Окружний адміністративний суд Києва зупинив продаж Одеського припортового заводу відразу двома рішеннями на забезпечення двох позовів – колишньої голови Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко і черкаського підприємства «Азот», великого виробника мінеральних добрив.

У четвер Президент Віктор Ющенко своїм указом зупинив чинність розпорядження уряду про перелік об’єктів, які можуть бути приватизовані, в частині, що стосується Одеського припортового заводу. На думку голови держави, приватизація цього підприємства не відповідає інтересам державної безпеки, а відтак порушує Конституцію. Президент також оскаржив цей пункт урядового розпорядження в Конституційному Суді.

Відразу після оприлюднення цього указу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що, незважаючи на указ, приватизація відбудеться в запланований термін, 29 вересня.

Тим часом у середині липня цього року, коли Фонд держмайна востаннє виставив Одеський припортовий завод на приватизацію, в Секретаріаті Президента заявляли, що цього разу Віктор Ющенко згоден із продажем підприємства, бо уряд виконав умови, які висунув для цього голова держави.

Нинішня спроба Президента зупинити приватизацію цього підприємства – принаймні шоста.

Уперше Ющенко блокував приватизацію Одеського припортового ще 2007 року, коли своїм указом зупиняв чинність розпорядження уряду про умови конкурсу для продажу державної частки в цьому підприємстві.

Наступне таке урядове розпорядження, від лютого 2008 року, Президент зупиняв своїми указами тричі.

Того ж року Ющенко ще одним указом надавав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони, яке передбачало припинити й не допускати приватизації Одеського припортового заводу і ще низки підприємств.
XS
SM
MD
LG