Доступність посилання

ТОП новини

Львівські брами знову стануть окрасою міста


Реставрують першу браму. (фото прес служби мерії львова)
Реставрують першу браму. (фото прес служби мерії львова)

Львів – Німецькі реставратори навчають львів’ян дбайливому ставленню до історичної спадщини. А розпочали з відновлення старовинних брам, які, на щастя, у Львові збереглись майже усі. Проект «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова» розрахований на шість років. Німецький уряд уже виділив 4 мільйони євро, таку ж суму на порятунок історичної частини древнього Львова має знайти місто.

Головна мета українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова» – зберегти світову культурну спадщину, яка є обличчям міста, витвором рук ремісників, а також навчити львівських реставраторів працювати з деревом і навчити людей, які мешкають в історичній частині, цінувати пам’ятки. Проект включає кілька програм – відновлення брам, дверей, вікон, сходів.

Почали з програми «Через старі двері – в майбутнє», протягом якої за три роки мають реставрувати 100 брам.

Львівським брамам по 100-250 років

Кожна брама у центральній частині міста – це обличчя будинку, яке має тішити, кожна з них різна. Усе залежало від смаку замовника і від моди, яка панувала у той чи інший час, який архітектурний стиль домінував. Львівським дерев’яним брамам, з кованими оправами, від 100 до 250 років. Чимало у стилі сецесії і класицизму.

Перших шість брам відновлять за кошти Німецького товариства технічної співпраці.

Експерт товариства Іріс Гляйхман зазначає: «Львівські пам’ятки мають європейське значення, ми хочемо навчити львівських реставраторів, передати знання, навчити нових технологій у реставрації».

Львів’яни мають навчитись цінувати своє місто

Уже завершують роботу над однією з брам, що в будинку колишнього латинського архієпископа, який користувався цією брамою у XVIII столітті.

Реставраційні роботи проводять львівські фахівці під керівництвом німецьких реставраторів. Українські фахівці пройшли 10-денні курси з реставрації дерев’яних виробів.

Реставратор Крістоф Юнґганс з Ляйпціга зрозповів: «Перша брама знаходиться центрі, це яскравий представник класицизму, є багато елементів декору, дерев’яної різьби. Ми могли практикувати різні техніки і підходи. Львівським реставраторам бракує тільки обладнання, а працюють вони старанно, мають великий досвід, виконують роботу бездоганно».

60% коштів на реалізацію проекту виділить німецький уряд, а 40% міська влада Львова. При бажанні можуть долучитись мешканці будинків. Наразі у свідомості городян домінує радянська ментальність, що хтось має зробити. Однак німецькі реставратори сподіваються, що зробивши кілька показових реставрацій брам у центрі Львова, мешканці також долучаться до проекту, бо побачать, що й брама у їхньому будинку може бути окрасою міст.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG