Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Газову угоду з Росією можна переглянути «у будь-який момент»


Президент Віктор Ющенко зазначає, що підписану в січні 2009 року газову угоду з Росією можна змінити «у будь-який момент».

Про це він сказав в інтерв’ю агенції Bloomberg (США), повідомляється на сайті глави держави.

«Договір можна переглянути у будь-який момент», – заявив Президент без додаткових роз’яснень. За його словами, газовий договір перекреслює кілька базових принципів, і якщо Росія від цього виграла, то Україна лише програла. При цьому Ющенко додав, що «відповідальність за це несе уряд, і ці помилки були фатальними».

«Я не думаю, що угода, яка базується на таких неринкових принципах, додала хоч якоїсь стабільності у питанні газових поставок до Європи», – наголосив глава держави.

Віктор Ющенко також висловив підтримку планам державної компанії НАК «Нафтогаз України» здійснити погашення або своп єврооблігацій на 500 мільйонів доларів.

Як зазначив Президент, згідно з договором, Україна отримує за транзит газу менше, ніж будь-яка інша європейська країна. Такі умови призвели до збитків «Нафтогазу» – компанії, через газотранспортну систему якої здійснюються поставки газу до Європи – на 33 мільярди гривень (3,9 мільярди доларів), що змусило її шукати зовнішнього фінансування, зазначив Ющенко.

«Якби нам лише вдалося підвищити тарифи на транспортування газу через територію Україну, принаймні до того найнижчого рівня, який сьогодні платять країни Європи, – «Нафтогаз України» отримав би додатково 2,5 мільярда доларів США», – сказав Віктор Ющенко. «Нафтогазу потрібно дати шанс», – наголосив Президент.
XS
SM
MD
LG