Доступність посилання

ТОП новини

«Духовні скарби Придніпров’я»


Історичному музею у Дніпропетровську не вистачає коштів на реставрацію своїх скарбів.
Історичному музею у Дніпропетровську не вистачає коштів на реставрацію своїх скарбів.

Дніпропетровськ – Один із найстаріших музеїв України – Дніпропетровський історичний – з нагоди свого 160-річчя виставив на огляд усіх охочих найцінніші церковні старожитності, які є у фондах. Виставка «Духовні скарби Придніпров’я» складена з експонатів, зібраних ще самим Дмитром Яворницьким. Що не річ, то перлина матеріальної й духовної культури.

Тут сотні церковних раритетів – ікони, хрести, вінчальні вінці, потири, книги… Колекція культових цінностей – одна з найстаріших у Дніпропетровському історичному музеї. Відділ церковних старожитностей створили при Катеринославському обласному музеї ще 1904-го. Найцінніші з-поміж шестисот експонатів надійшли саме у той період, а передав їх невтомний збирач, академік Дмитро Яворницький. Перед цим історик виклопотав у церковного Синоду дозвіл на огляд церков регіону і відбирання до музею тих цінностей, які зберігались у неналежному стані. Порятував чимало церковних раритетів академік за радянських часів, коли церкви руйнувалися.

І для вірян, і для далеких від церкви

Козацька ікона з церкви у Нікополі.
Серед перлин колекції – Біблії та Євангелія у вишуканих металевих та шкіряних палітурках, видані у XVII-XIX століттях, дарохранительниця у стилі бароко, виконана надзвичайно вмілим майстром, зібрання хрестів, зокрема, козацьких, натільних та старовірських.

А втім, музейники кажуть: усе це не залишить байдужими не тільки християн, а й людей інших віросповідань і невіруючих.

Старший науковий співробітник музею Алла Москалець вважає, що майстерно виконані предмети церковного побуту викликатимуть подив і захоплення у людей, далеких від церкви.

«Вкладено в ці твори скільки майстерності, скільки вміння! Тому людям нецерковним, людям, байдужим до богословського начала в цих предметах, теж буде надзвичайно цікаво, адже тут можна прослідкувати безліч технік», – каже музейниця.

Не все знають навіть священики

Майже всі експонати виготовлені з дорогоцінних металів, тому на огляд загалу їх виставили скоріш як виняток, подбавши про належну безпеку. Примітно, що в колекції – чимало предметів, про призначення яких не здогадуються навіть сучасні священики. Приміром, вотуми – металеві підвіски з викарбуваними молитвами й проханнями та подяками до Бога. Свого часу православні й католики кріпили їх до чудотворних ікон. Музейна колекція вотумів налічує 68 одиниць і датується кінцем XVIII – початком ХХ ст. Фахівці кажуть: ці підвіски у більшості своїй надійшли з сільських церков, деякі написи – дуже зворушливі, це ніби матеріальне втілення молитов за здоров’я й зцілення рідних.

Старший науковий співробітник Світлана Івлєва каже: на виставці музейники проводитимуть для відвідувачів невеличкий «церковний лікнеп».

Потир 18 сторіччя.
«У церкви є спеціальні предмети. Потир, у який наливається вино, звіздиця… Вони накриваються спеціальними покрівцями. Хрещатий покрівець, плащаниця. Все це ми будемо показувати й розказувати», – розповідає фахівець.

Виставка «Духовні скарби Придніпров’я» приурочена до 160-річчя Дніпропетровського історичного музею. Офіційно його святкуватимуть у жовтні. Однак це ще один привід згадати подекуди трагічні сторінки історії закладу і його творців. За збереження церковних старожитностей за радянської влади відомий історик і краєзнавець Дмитро Яворницький поплатився посадою директора музею, а зала церковних старожитностей довгий час діяла як відділ антирелігійної пропаганди.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG