Доступність посилання

ТОП новини

Скинутий президент Гондурасу таємно повернувся до країни


За повідомленнями, Мануель Селая переховується в посольстві Бразилії у столиці Гондурасу Тегусигальпі.

Спершу повідомлення про можливе повернення скинутого президента були суперечливі.

Нинішній тимчасовий президент Гондурасу Роберто Мічелетті запевняв, що Мануеля Селаї в країні немає. Мічелетті нагадав, що в разі повернення до Гондурасу Селаю відразу арештують.

Союзник Мануеля Селаї, лівацький президент Венесуели Уго Чавес заявив у своїй країні, що скинутий гондураський керівник два дні діставався до своєї країни «через гори і ріки».

Хосе Мануель Селая Росалес був обраний на президента однієї з найбідніших країн світу як ліберал, але останніми роками значно втратив підтримку в країні, коли різко перейшов на ліві популістські позиції і став союзником президента Венесуели та інших керівників латиноамериканських країн, які стали на соціалістичний шлях.

Військові Гондурасу скинули Хосе Мануеля Селаю Росалеса 28 червня й змусили його залишити країну на вказівку Верховного суду; по тому його усунення затвердив парламент країни. Селаю звинувачують у численних порушеннях Конституції і законодавства, зокрема, в намаганні через референдум зняти конституційну заборону бути президентом більш як один термін, щоб отримати можливість балотуватися знову.

Американські держави, включно зі США, інші країни світу й міжнародні організації засудили переворот у Гондурасі як відступ від демократії і заявили, що далі вважають Селаю за президента країни і вимагають повернути його на посаду.
XS
SM
MD
LG