Доступність посилання

ТОП новини

Вибори керівника ЮНЕСКО не визначили переможця


За наслідками четвертого туру таємного голосування в понеділок на засіданні Виконавчої ради Організації ООН із освіти, науки і культури два останні кандидати набрали порівну голосів.

Відтак у вівторок міністр культури Єгипту Фарук Хосні і дипломат із Болгарії Ірина Бокова знову зійдуться в п’ятій і останній спробі обрати нового генерального директора ЮНЕСКО.

Якщо вони знову наберуть однакову кількість голосів, переможця визначать жеребкуванням.

Остаточно нового генерального директора ЮНЕСКО має затвердити Генеральна конференція цієї організації, сесія якої відбудеться наступними днями.

Фарука Хосні вважали за провідного кандидата на посаду, на якій він може стати першим представником арабського світу. Це мало б стати позитивним сигналом для світу ісламу і допомогти налагодити його культурний діалог із Заходом.

Але, як виявилося, йому серйозніше, ніж очікували, зашкодили деякі його попередні висловлювання, що їх сприймали як антисемітські. Зокрема, минулого року Фарук Хосні заявляв, що особисто спалить будь-яку ізраїльську книжку, яку знайде в Александрійській бібліотеці; по тому він вибачився за ці слова.

Йому також пригадують, що як міністр культури він заплющував очі на факти цензури в Єгипті.

Вибори нового керівника ЮНЕСКО почалися минулого тижня серед 9 кандидатів.

Попередній керівник ЮНЕСКО, дипломат із Японії Коїтіро Мацуура, пробув на посаді два терміни і не може балотуватися знову.
XS
SM
MD
LG