Доступність посилання

ТОП новини

День без автомобіля: важко, але можна


Рига – Сьогодні у Латвії проходить акція «День без автомобіля», яка стала кульмінацією Європейського тижня мобільності. Мета заходу – сприяти покращенню здоров’я людей, а також стимулювати латвійців використовувати екологічні транспортні засоби. В Естонії аналогічний захід відбувся минулої суботи.

Вперше «День без автомобіля» був організований у Європі 22 вересня 2002 року, і з кожним роком він стає все популярнішим, зокрема у країнах Балтії.

У Ризі захід був присвячений темі «Покращення клімату в місті». Кожен охочий міг відвідати станцію моніторингу забруднення повітря і ознайомитися зі станом повітря у столиці Латвії.

У перебігу «Дня без автомобіля» у Ризі відбувся велопробіг, а також парад альтернативних транспортних засобів. Мешканці та гості столиці Латвії мали змогу не тільки подивитися на електричний транспорт, ретро- та дизайнерські велосипеди, але й проїхатися на них.

У місті можна пересуватися не тільки на автомобілі

Натомість у Таллінні «День без автомобіля» відбувся у суботу, 19 вересня. На Ратушній площі пройшла демонстрація транспортних засобів, які не забруднюють навколишнього середовища – електричних самокатів, електро-роллерів та електровелосипедів, а також електромобілів, виробництво яких налагоджене в Естонії.

Учасники акції намагалися показати автомобілістам, що у місті можна пересуватися не тільки на машині. Однак відмовитися від послуг власного авто, навіть на один день, готові поки що не всі, про що засвідчило й опитування серед перехожих на вулицях Талліна:

– У принципі можна відмовитися. Ніяких проблем, адже можна пішки ходити.

– Пішки походжу один день, нічого страшного. Можна прогулятися, погода гарна. Взагалі їздить громадський транспорт.

– Я не готовий, тому що працюю далеко і маю добиратися до роботи.

– Нереально, тому що на велосипеді усього не зробиш, навіть пішки краще, а велосипед залишити ніде.


Майбутнє за електромобілем

Однак звичні машини, які забруднюють довкілля, можна замінити на екологічні електромобілі. У Талліні зареєстровані вже шість таких машин. Відкрилася також перша заправка – пункт зарядки акумуляторів електромобілів. Щоб стимулювати мешканців купувати цей екологічний транспорт, влада столиці Естонії ухвалила рішення надати власникам електромобілів безкоштовне паркування. Також протягом року естонські електромобілі можуть заряджати акумулятори безкоштовно.

Талліннська мерія вважає, що чим більше у столиці Естонії буде електромобілів, тим менше забруднюватиметься довкілля. Мер Талліна Едгар Савісаар сподівається, що естонські підприємці за допомогою держави швидко заповнять нішу торгівлі електромобілями, попит на які зростає. Програмне забезпечення парку електромобілів та створення сервісу може стати одним із факторів пожвавлення економіки Естонії.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG