Доступність посилання

ТОП новини

Щоб не повторювати нинішню фінансову кризу, потрібні нові правила гри


Під час встановлення графічного привітання гостей саміту G-20 в центрі міста Піттсбурґ, 22 версня 2009 р.
Під час встановлення графічного привітання гостей саміту G-20 в центрі міста Піттсбурґ, 22 версня 2009 р.

Прага – 24 вересня ввечері в американському місті Піттсбурґ лідери країн «Групи двадцяти» знову засідатимуть, щоб знову поговорити про світову фінансову та економічну кризу. Це вже третя така зустріч від початку глобальних фінансових пертурбацій. Подальша регуляторна політика банківського сектору та запобіжні механізми, які треба ухвалити, щоб запобігти повторенню подібних криз, будуть в центрі уваги зустрічі керівників країн, які представляють 85 відсотків світової економіки.

Фінансові ринки потребують поліцейського нагляду – лідери «Групи двадцяти» мають вирішити або бодай узгодити параметри цього нагляду. Всі розуміють, що однією з причин нинішньої фінансової кризи стала відсутність регуляторної політики щодо цих ринків. Закони і правила, які існували, були дірявими, в них існують певні білі плями, через які можна було пропхати різні сумнівні фінансові махінації. Саме на цьому наголошує президент США Барак Обама.

«На цьому саміті ми поговоримо про те, що є необхідним для того, щоб оберегти нашу глобальну фінансову систему, як закрити ці прірви, що існують в наших правилах гри, – зазначив Обама. – Власне це й породило ці необачні ризики та безвідповідальність, що призвела нас до цієї кризи».

Без прискіпливого нагляду банки знову будуть грішити


Суворішу регуляторну політику на фінансових ринках повністю підтримує канцлер Німеччини Анґела Меркель. Вона вважає, що це має бути головним питанням самміту в Піттсбурзі. Попередній саміт «Групи двадцяти», що відбувся 6 місяців тому в Лондоні, створив Раду фінансової стабільності на базі вже існуючого фінансового форуму. Нова Рада, до якої входять країни «Групи двадцяти» плюс Європейський Союз, як одне ціле, має ідентифікувати проблеми у фінансових ринках і розробити конкретні формули для їхнього розв’язання та втілити їх у життя.

Піттсбурґ вирішить, чи регулювання фінансових ринків залишиться центральним питанням, – заявила Анґела Меркель. – Для нас – це найважливіша тема цієї зустрічі. Через Раду фінансової стабільності ми побачимо наскільки резолюції, які ми ухвалили в Лондоні та Вашингтоні, реалізуються».

Меркель вважає, що «Група двадцяти» на правильному шляху, щодо виправлення помилок, які призвели до сьогоднішньої кризи. Однак нинішня глобальна економіка вимагає, щоб всі країни поділяли ці її переконання та були готові втілювати їх у життя.

Іншим спірним питанням залишаються банківські премії, які часто густо роздавалися банкірам за сумнівні та ризиковані операції, що в кінцевому підрахунку завдавало банкам збитків. Але це питання банківської культури, сектора який не любить регуляторного нагляду. Однак, чи не всі лідери «Групи двадцяти» погоджуються в одному, Ніхто не буде далі підкидати гроші сумнівним банкірам.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG