Доступність посилання

ТОП новини

Цього разу в Німеччині багато виборців, що досі не визначилися


Німеччина – До парламентських виборів у Німеччині залишилися лічені години. 27 вересня жителі цієї країни обиратимуть новий парламент. І, як свідчать настрої серед виборців, однозначного фаворита серед політичних сил цього разу визначити неможливо.

Передвиборна кампанія в Німеччині цього разу була вкрай млявою. Її не пожвавила й телевізійна дуель лідера християнських демократів Анґели Меркель та її головного політичного суперника, соціал-демократа Франка Вальтера Штайнмаєра. Обидва політики претендують на посаду канцлера Німеччини, якого обиратиме новий склад парламенту.

Внести пожвавлення в передвиборну боротьбу спробувала молодь, вдавшись до так званого флешмобу. Це коли натовп, домовившись через інтернет, збирається в одному місці, робить якісь дії, головним чином для власної розваги, й потім розходиться. Що таке флешмоб довелося дізнатися Меркель, коли днями вона виступала в центрі Гамбурга. Молодь, яка прийшла на промову кандидата на посаду канцлера від християнських демократів, супроводжувала кожне її висловлювання гучним «Yeah!». Так, що від промови, залишилися лише окремі уривки.

Напружене очікування

Однак, попри всю сонливість передвиборних баталій, за винятком звичайно акцій флешмобу супроти Меркель, німецькі оглядачі очікують вкрай напружений вечір після того, як закриються виборчі дільниці й почнеться підрахунок голосів. Принаймні з огляду на результати останніх соціологічних опитувань, слід рахуватися лише з дуже незначною перевагою на користь того чи іншого політичного табору – консервативно-ліберального або червоно-зеленого.

Соціологічні дані, опубліковані часописом Stern і телеканалом RTL виглядають так: рейтинг християнських партій безпосередньо перед виборами впав на два пункти, опустившись до позначки в 35 відсотків. Їхні опоненти – соціал-демократи – на два пункти покращили свої показники. За них готові проголосувати 26 відсотків респондентів. Ліберали піднялися до 13 відсотків. Зелені застигли на рівні 11 відсотків. Десять відсотків опитаних заявили, що віддадуть свій голос лівим. Таким чином консервативно-ліберальна коаліція у порівнянні з трьома іншими партіями на момент проведення опитування мала перевагу лише в один відсотковий пункт.

Цього разу без прогнозів

Особливістю цьогорічних виборів у Німеччині є не тільки млявий перебіг передвиборної кампанії, але й велика кількість виборців, які досі ще не знають, чи підуть на виборчі дільниці й за кого голосуватимуть. Експерти застерігають від того, щоб робити на підставі отриманих даних якісь остаточні висновки. Соціолог Франк Бретшнайдер із Університету міста Гоенгайм, зокрема, пояснив: «Соціологи навіть не намагаються робити точні прогнози. Опитування відображають лише настрої в конкретний момент. До виборів може ще багато чого трапитися. Причина – 40 відсотків виборців вирішують за кого голосувати лише в останні дні».

Тому партії вимушені ще раз напружитися й спробувати в останні години перед виборами мобілізувати максимальну кількість своїх прихильників. Так, у четвер увечері християнські демократи розпочали «72-годинну завершальну передвиборну кампанію». «Все вирішують останні «метри» перед початком голосування», – зауважив генеральний секретар ХДС Рональд Пофалла. Він заявив, що його партія використає останні години, щоб мобілізувати всі сили.

Німців цікавлять податки

В останні перед голосуванням дні політичні дебати точаться передусім навколо розміру майбутніх податків. Нинішній міністр фінансів, соціал-демократ Пер Штайнбрюк закинув християнським демократам і лібералам, що ті намагаються засліпити виборців, роблячи нереальні обіцянки щодо зниження податків. Кандидат на посаду канцлера від СДПН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що консервативно-ліберальній коаліції доведеться вдатися до скорочення соціальних гарантій, якщо вона захоче забезпечити фінансування своїх податкових планів.

Зголосився й колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль. Він продемонстрував занепокоєння великою кількістю людей, що досі не знають, чи підуть вони на вибори. Саме з огляду на Ліву партію та становище в НДР 20 років тому Коль заявив, що не може зрозуміти такої невизначеності.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG