Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті розпочався ІІІ етнофестиваль «Родослав»


Після семирічної перерви на Прикарпатті відроджується міжнародний фольклорний фестиваль етнографічних регіонів України «Родослав», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами начальника управління культури обласної держадміністрації Володимира Федорака, мета фестивалю – не лише показати традиції і обряди різних етнорегіонів України, а й залучити до вивчення фольклору науково-дослідницькі колективи, окремих збирачів матеріальної та духовної культури.

Розпочався фестиваль урочистою ходою вулицями Івано-Франківська і покладанням квітів до пам’ятника Іванові Франку.

Мистецьке свято проходить на двох майданчиках – площі Ринок та Вічевому майдані. Уперше будуть виступи і в районах області.

Понад 50 колективів із різних областей України, а також із Польщі та США покажуть своє автентичне мистецтво. Визначені три номінації: пісенний жанр (фольклорні колективи), інструментальний (троїсті музики) і хореографічний.

Розгорнуті виставки майстрів народної творчості, проходитимуть майстер-класи.

У рамках фестивалю у п’ятницю в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася науково-теоретична конференція з проблематики збереження традицій і обрядів в етнографічних регіонах.

Завершиться фестиваль у неділю гала-концертом найкращих колективів і виконавців.

На його проведення з обласного бюджету надано близько 250 тисяч гривень.

Фестиваль «Родослав» планують зробити постійним, проводити його раз на два або три роки, восени – як узагальнення після фестивалів етнорегіонів (покутського, опільського, бойківського та гуцульського).
XS
SM
MD
LG